• 044 500 330

Vijesti

NOVA ULAGANJA SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE U KUTINU

Župan Ivan Celjak je sa suradnicima posjetio Kutinu.

U prostoru Gradske vijećnice župan je nazočio potpisivanju sporazuma o sufinanciranju izvanrednog održavanja prometnica, koji su potpisali gradonačelnik Kutine Zlatko Babić i ravnatelj Županijske uprave za ceste SMŽ Stipo Šapina.

Vrijednost Sporazuma je 1,2 milijuna eura, a rekonstruirat će se 8,6 kilometara ceste. Od toga je skoro 2 kilometra na području naselja Čaire, zatim 1 km na području naselja Jamarice, 4,2 km na području naselja Međurić i 1,5 km u centru Kutine. Na ovaj način želimo poboljšati kvalitetu prometovanja za sve stanovnike Kutine, prometnu infrastrukturu i doprinijeti većoj kvaliteti života svih stanovnika grada Kutine,“ rekao je župan Celjak.

Na svim prometnicama koje radimo presvlačimo s 2 sloja asfalta, rješavamo izvanrednim održavanjem, rješavamo ispuhe, uređujemo bankine, kopamo odvodne jarke,“ naglasio je ravnatelj Županijske uprave za ceste Stipo Šapina i dodao: „Mi smo napravili troškovnike, usuglasili smo troškovnike sa gradom Kutina i danas smo na bazi toga potpisali Sporazum o zajedničkom financiranju i mi ćemo ove godine i sporazum realizirati. Nakon potpisivanja idemo u javnu nabavu, kad izaberemo najpovoljnijeg ponuditelja krećemo s izvođenjem radova.“           

Izuzetno mi je drago što Županijska uprava za ceste SMŽ ove godine zajedno s gradom Kutina obnavlja cestu u Međuriću koja je u izuzetno lošem stanju. To je samo jedna od velikih investicija na području grada Kutine koju realizira Županijska uprava za ceste SMŽ, kojoj je osnivač Sisačko-moslavačka županija na čelu sa županom Ivanom Celjakom. Naselje Međurić dugo je očekivalo vodovod. Ove godine su dobili vodu. Dugo su očekivali obnavljanje županijske ceste koja prolazi kroz njihovo naselje i zahvaljujući razumijevanju Sisačko-moslavačke županije i župana Ivana Celjaka to će ove godine biti realizirano,“ rekao je kutinski gradonačelnik Zlatko Babić.

SVJETSKI REZULTATI KUTINSKIH SREDNJOŠKOLACA

Posjet Srednjoj školi Tina Ujevića, uz obilazak prostora škole, župan Celjak je iskoristio kako bi ravnatelju Saši Samboleku uručio odluku o financiranju dijela troškova puta učenika i njihovih mentora na natjecanje u Sjedinjenim Američkim Državama.

19 učenika smjera prirodoslovno-matematička gimnazija i dva mentora SŠ Tina Ujevića Kutina ostvarili su plasman na svjetsko natjecanje u robotici „First Lego League Florida Sunshine Invitation“, kojeg organizira Embry-Riddle Aeronautical University (Florida) iz Amerike. Natjecanje će biti održano od 19. do 22. lipnja ove godine i predstavlja jedno od najprestižnijih događaju u području robotike na svjetskoj razini.

Oduševljeni smo posjetom našoj školi Tina Ujevića, oduševljeni smo učenicima, profesorima, mentorima. Zaista su postigli sjajan rezultat, plasirali se na svjetsko natjecanje i Sisačko-moslavačka županija će pomoći u vidu troškova puta u iznosu od preko 26 tisuća €. Ali to je zaista ništa u odnosu na ono što dobivamo od učenika i ovo je razlog zašto ulažemo u infrastrukturu i opremu, kako bi profesori imali što kvalitetnije uvjete i prenosili znanje na učenike, a rezultat su sjajni rezultati koje postižu,“ rekao je župan Celjak.

Župan Celjak je sa suradnicima posjetio i Tehničku školu Kutina: „Prije desetak dana bili smo u posjeti našoj Tehničkoj školi Kutina i tada smo razgledavali vanjske radove na uređenju parkirališta, na izmiještanju odbojkaškog igrališta. Razgovarali smo s profesorima i ravnateljem i dobili informaciju da je potrebna dodatna oprema za elektro-predmete. Iz ove škole je došla i ideja da se uvede posebna linija, koja će se voziti vikendom od Kutine do Siska. I evo, desetak dana poslije, mi smo uspjeli nabaviti opremu u vrijednosti od preko 36 tisuća €, dio te opreme je instaliran i jedan dio treba doći. Isto tako, od ove subote uvodimo autobusnu liniju, koja vozi od Novske, preko Kutine do Siska i natrag. Iz Novske se kreće u 19 sati, u Sisak se dolazi u 20:25, a iz Siska prema Novskoj se kreće u 2:15 ujutro i u Novsku se stiže u 3:40,“ rekao je župan.

Župan Celjak je u Kutini govorio i o još jednom poticaju mladima da upisuju srednje škole na području SMŽ: „Učenički dom u Kutini besplatan je za sve učenike koji u njemu borave. Imamo učenički dom i na području Novske. Isto tako uskoro otvaramo učenički dom na području Siska, čekamo uporabnu dozvolu. U izgradnji je učenički dom na području Petrinje. Važno je da osiguramo smještaj našim učenicima, kako bi po završetku osnovne škole ostali na području Sisačko-moslavačke županije, pogotovo kad uzmemo u obzir da smo uveli nove programe i u Sisku i u Novskoj, primjerice tehničar za robotiku ili tehničar za izradu videoigara,“ zaključio je Celjak naglasivši kako i u Kutini Županija ima sjajne škole, profesore, ravnatelje i učenike koji postižu velike rezultate.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd