• 044 500 330

Vijesti

SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA U GLINI ZAVRŠILA OBNOVU SVIH OBJEKATA U SVOJOJ NADLEŽNOSTI

Svečanim otvaranjem obnovljene zgrade Srednje škole Gline i povratkom učenika u ovu školu, Sisačko-moslavačka županija završila je obnovu svih objekata u svojoj nadležnosti na području grada Gline.

Zadovoljstvo rezultatima obnove u ovom dijelu Banovine istaknuo je i župan Ivan Celjak.

Potres je bio tragičan, ali uvidjeli smo u tome priliku za razvoj i tu smo priliku iskoristili. Danonoćno smo radili kako bismo povukli sva sredstva koja su nam bila na raspolaganju i taj se rezultat sada i vidi. Mogu reći da smo zadovoljni rezultatima obnove na području grada Gline“, rekao je župan Celjak.

Zgrada Srednje škole Glina teško je oštećena u potresu, a za vrijeme obnove Županija je osigurala montažni objekt koji je privremeno poslužio za održavanje nastave kako učenici ne bi morali napustiti mjesto stanovanja i putovati u udaljenije škole na nastavu. Za to vrijeme provedena je cjelovita obnova školske zgrade, a nabavljena je i nova oprema.

Odmah nakon potresa obnovljena je i zgrada Osnovne škola Glina na kojoj su provedene hitne mjere sanacije kako bi učenici nastavili školovanje u svojoj zgradi.

Proširenje kapaciteta za umirovljenike

Sisačko-moslavačka županija u Glini je uspješno završila još jedan projekt - jedinstven na području cijele Hrvatske. U suradnji s Vladom RH izgrađene su 74 kuće u županijskom naselju Banovi dvori u koje su već useljene obitelji čiji su domovi stradali u potresu, a nakon što prestane ta potreba, Glina će imati najsuvremenije umirovljeničko naselje u Hrvatskoj.

Time će ovo županijsko naselje biti dugoročno iskorišteno, jer će ga prvo koristiti stradalnici potresa, a nakon toga umirovljenici i osobe starije životne dobi zbog čega je ovakav primjer izgradnje jedinstven na području cijele Hrvatske“, rekao je župan Celjak.

Jedna od prvih zgrada javne namjene koju je Sisačko-moslavačka županija počela obnavljati je zgrada Doma za starije osobe Glina. I ovoj zgradi, kao i svim objektima koje obnavlja Županija, dodana je nova vrijednost proširenjem smještajnih kapaciteta. Dom je prije potresa imao kapacitet 80 korisnika, a uskoro će kapacitet biti proširen na 105 korisnika. Naime, drugi kat obnovljene zgrade Doma zdravlja SMŽ u Glini bit će prilagođen uvjetima za pružanje socijalne usluge i smještaja, a koji će koristiti Dom za starije osobe Glina i time proširiti smještajne kapacitete za 25 korisnika.

Novi Dom zdravlja – kvalitetnija zdravstvena zaštita za građane Gline i okolice

Obnovom zgrade Doma zdravlja SMŽ u Glini kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga podignuta je na još višu razinu. Sisačko-moslavačka županija je nakon potresa adaptirala objekt u blizini matične zgrade Doma zdravlja i prilagodila ga za rad ambulanti opće medicine i ginekološke ambulante. Nakon povratka ordinacija u obnovljenu zgradu, taj će objekt biti prenamijenjen za potrebe Dnevnog boravka Doma za starije osobe Glina.

Sisačko-moslavačka županija nabavila je i medicinsku opremu te namještaj za Dom zdravlja u Glini u koji su se vratile četiri ordinacije obiteljske medicine, ginekološka, pedijatrijska i dvije zubne ordinacije, patronaža, medicinska biokemija te ispostave HZZO-a i Zavoda za hitnu medicinu u Glini.

Sisačko-moslavačka županija ulagala je i u cestovnu infrastrukturu na području grada Gline.

Obnovljeno je 32 kilometara ceste, sanirana su 3 klizišta i obnovljena 2 mosta. Županijska uprava za ceste SMŽ putem svog programa sufinanciranja u ovoj godini planira nova ulaganja u radove izvanrednog održavanja prometnica u iznosu oko 130 tisuća eura.

Povijesna stanogradnja u Glini

U ovom trenutku svjedočimo i povijesnoj stanogradnji na području grada Gline. Na inicijativu Sisačko-moslavačke županije, Vlada Republike Hrvatske provodi projekt izgradnje 36 višestambenih zgrada na području cijele županije, a ovaj tjedan počela je izgradnja jedne takve zgrade upravo u Glini. Ujedno je ovo osma zgrada koja se gradi u Glini nakon potresa čime će se stambeni fond na području ovog grada povećati za 122 stana.

Sisačko-moslavačka županija prošle je godine uredila i opremila pet stanova u Glini i u njih smjestila pet obitelji čiji su domovi stradali u potresu.

Iako smo završili obnovu svih objekata u našoj nadležnosti, i dalje nastavljamo s ulaganjima u revitalizaciju grada Gline. U cilju ostanka mladih na ovom području, pripremamo projekt otvaranja poduzetničkog centra u Glini. Izrađen je idejni projekt, u idućih nekoliko dana završavamo nabavu za izradu glavnog projekta“, zaključio je župan Celjak.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd