• 044 500 330

Vijesti

Župan Ivan Celjak je sudjelovao u obilježavanju 33. obljetnice osnivanja Specijalne jedinice policije „OSA“.

33. obljetnica osnivanja SJP „OSA“

Župan Ivan Celjak je sudjelovao u obilježavanju 33. obljetnice osnivanja Specijalne jedinice policije „OSA“.
Ova je postrojba formirana 15. ožujka 1991. godine sa zadaćom zaštite ugroženog ustavnog poretka, u održavanju i uspostavljanju narušenog javnog reda i mira u većem opsegu, među prvima u Hrvatskoj.
U lipnju 1991. godine dio djelatnika PJP sudjeluje u zaštiti hrvatskog stanovništva zrinskog Pounja od napada pobunjenih Srba kao ispomoć Policijske ispostave Kozibrod, a dio na glinskom području pri Ispostavi Gornji Viduševac.
Početkom kolovozu 1991. godine dolazi do popune djelatnicima, organizira se ubrzani tečaj i obuka ali situacija na terenu na Banovini iziskuje odlazak na ugroženo područje Topuskog. Zatim slijede djelovanja na području Viduševca, Petrinje, području između Novog Sela , obala Save i Gornjeg Komareva, Gora, Blinjskog Kuta, Međurača. te operacija „Vihor” na području Šišinca, Gračanice, Stankovca i Zaloja.
Od svibnja 1992. Sektor specijalne policije MUP-a uključuje jedinicu na terene širom Hrvatske na kojima jedinica sudjeluje u pretragama terena, izviđačkim akcijama, zaposjedanju crta razgraničenja.
Jedinica je provela velik broj dana na različitim terenima i u akcijama: TROKUT Papuk, POSKOK 1 područje od Rizvanuše do Visočice, sjeverni Velebit, POSKOK 2 područje južnog Velebita, KRUG-DUBROVNIK, TROKUT-VOĆIN, KOCKA-DARUVAR, TUKA – KARLOVAC, KRUG-POŽEGA i OLUJA OBRUČ.
Specijalna jedinica policije „OSA” sudjelovala je u najznačajnijim vojno redarstvenim operacijama oslobađanja okupiranih područja „MASLENICA”, „MEDAČKI DŽEP”, „BLJESAK” i „OLUJA”.
Više od 500 pripadnika djelatnog i pričuvnog sastava prošlo je kroz postrojbu i to sa područja Siska, Petrinje, Gline, Hrvatske Kostajnice kao i ostalih područja Hrvatske.

Svečanost je počela odavanjem počasti kod spomen-obilježja poginulim policajcima-specijalcima u današnjoj bazi Interventne jedinice policije Policijske uprave Sisačko-moslavačke u Sisku.
Župan Celjak je odao počast zajedno s izaslanikom ministra hrvatskih branitelja Dinkom Tandarom i državnim tajnikom za obnovu Domagojem Orlićem, kao što su učinili i bivši pripadnici ove elitne postrojbe iz Domovinskog rata i članovi brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.
Drugi dio svečanosti, Svečana akademija, održan je u Veteranskom centru u Petrinji. Ovdje je župan Celjak, u svom prigodnom obraćanju, još jednom iskazao zahvalnost, divljenje i poštovanje koje osjeća prema hrvatskim braniteljima, najvećim junacima u hrvatskoj povijesti, kako uvijek govori kad ima prigodu govoriti o braniteljima i Domovinskom ratu. Iznio je nazočnima i kratak pregled onoga što Sisačko-moslavačka županija čini za obnovu i razvoj u području zdravstva, obrazovanja, socijalne skrbi i infrastrukture, kako bi, upravo poštujući žrtvu hrvatskih branitelja i njihov doprinos u stvaranju slobodne, demokratske Republike Hrvatske, učinila prostor svoje odgovornosti što ugodnijim, sigurnijim i perspektivnijim prostorom za život, zasnivanje obitelji, zapošljavanje i zajedničko građenje budućnosti.

 

 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd