• 044 500 330

Vijesti

4. SUSRET GRADITELJA ODRŽAVA SE U SISAČKO-MOSLAVAČKOJ ŽUPANIJI

U Sisku je u petak, 1. ožujka 2024. godine započeo dvodnevni stručni skup 4. Susret graditelja u organizaciji Hrvatske obrtničke komore.

Ovogodišnji domaćin Susreta graditelja bila je Obrtnička komora Sisačko-moslavačke županije, a uz župana Ivana Celjaka svečanom otvorenju skupa nazočili su potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, saborske zastupnice Magdalena Komes i Marijana Petir, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil, potpredsjednik HOK-a i predsjednik Organizacijskog odbora Susreta graditelja Antun Trojnar, predsjednik Ceha graditeljstva Ivan Marković te predsjednica Obrtničke komore SMŽ Ivanka Čačić.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil na samom početku skupa zahvalio je svima na podršci i dolasku. Isto tako istaknuo kako je posljednjeg dana siječnja ove godine Hrvatska je imala 13.583 obrta koji imaju registrirano građevinarstvo kao glavnu djelatnost, a unutar godinu dana otvoreno je 1.420 novih građevinskih obrta.

U dva dana trajanja skupa kroz predavanje i panel rasprave razgovarat će se o aktualnim temama u sektoru graditeljstva, poput konstrukcijske obnove, problematike u procesu gradnje, obrazovanja i budućnosti radne snage te kružne ekonomije u graditeljstvu.

Na području Sisačko-moslavačke županije trenutno imamo 2.888 aktivnih obrta, a tijekom 2023. godine zabilježeno je povećanje za 235 obrta.

“ U obrtima imamo zaposlenih 6.500 ljudi. Dakle, imamo više zaposlenih radnika i vlasnika obrta u obrtima nego što imamo nezaposlenih na području naše županije. U proteklih godinu dana imamo i porast obrta od čak 235. To znači da se Sisačko-moslavačka županija razvija, a to smo vidjeli i prema novim podacima o prosječnoj neto plaći“, rekao je župan Ivan Celjak.

Na Susretu je održana i dodjela priznanja zaslužnim obrtnicima koji su svojim radom pridonijeli razvoju obrtništva i promicanju interesa graditeljske struke, a među 18 dobitnika priznanja bili su i obrtnici iz Sisačko-moslavačke županije Krešimir Majcan i Anto Tadić.

SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA NAJVEĆE JE GRADILIŠTE U RH

Mislim da nije moglo biti odabrano bolje mjesto za susret obrtnika i graditelja od sjedišta Sisačko-moslavačke županije. Sisačko moslavačka županija je doista veliko gradilište i nema ministarstva koje ovdje na području županije nema velike kapitalne projekte“, istaknuo je potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

U posljednje 2,5 godine, zahvaljujući uspješnoj provedbi obnove objekata oštećenih u potresu, ali i brojnim drugim revitalizacijskim projektima Sisačko-moslavačka županija je veliko gradilište. Obnavljaju se škole, bolnice, domovi za starije osobe i drugi objekti javne namjene koje će koristiti svi stanovnici naše županije.

"Sisačko-moslavačka županija je najveće gradilište u Republici Hrvatskoj. Nažalost, potres koji nas je zadesio 29. prosinca 2020. oštetio je brojne građevine u području obrazovanja, zdravstva, socijalne skrbi i gospodarstva, ali isto tako i domove naših sugrađana, obiteljske kuće i višestambene zgrade. Bio je to poticaj za brojne građevinske aktivnosti koje danas imamo na području županije“, rekao je župan Celjak.

Sisačko-moslavačka županija nadležna je za obnovu objekata u području zdravstva, obrazovanja, socijalne skrbi te je do sada obnovila 70-ak objekata koje koriste deseci tisuća naših sugrađana, a otvorenih ima još 50-ak gradilišta. Od 2021. godine do danas Sisačko-moslavačka županija obnovila je i izgradila i 252 km cesta na području županije.

POVIJESNO POVEĆANJE STAMBENOG FONDA

Na području županije zahvaljujući dobroj suradnji Vlade RH, Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i Sisačko-moslavačke županije gradi se 56 novih višestambenih zgrada s oko 1000 stanova.

Novim Zakonom o obnovi omogućena je gradnja višestambenih zgrada na području županije i za područje posebne državne skrbi. Radi se o 36 višestambenih zgrada sa 666 stanova koje gradimo na području cijele županije. Danas imamo otvorenih 12 gradilišta, a kroz kojih mjesec dana bit će otvoreno i ostalih 24. Prethodno je počela izgradnja 20 zgrada na području posebne državne skrbi, a dio njih već je završen. To znači da ćemo u vrlo kratkom vremenu izgraditi najveći broj stanova u povijesti Sisačko-moslavačke županije“, ističe župan Celjak.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd