• 044 500 330

Vijesti

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, uz kojeg je bio državni tajnik za obnovu Domagoj Orlić, direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Dragan Hristov i sisačko-moslavački župan Ivan Celjak sudjelovali su u dvije svečanosti polaganja kamena temeljca, u Kutini i Jasenovcu.

OBNOVA STAMBENIH KAPACITETA I REVITALIZACIJA SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, uz kojeg je bio državni tajnik za obnovu Domagoj Orlić, direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Dragan Hristov i sisačko-moslavački župan Ivan Celjak sudjelovali su u dvije svečanosti polaganja kamena temeljca, u Kutini i Jasenovcu.

U Kutini je župan Ivan Celjak je rekao kako je gradnja ove zgrade, jedne od 36 koje se grade u SMŽ, posebno važna za ovaj grad: „Prvenstveno će u te stanove biti smješteni naši sugrađani koji su izgubili svoje domove u potresu. Nakon što prestane takva potreba, ovim stanovima će se raspolagati putem programa stambenog zbrinjavanja mladih obitelji, kadrovski stanovi ili za neku drugu namjenu opisanu Programom. Ova zgrada je sigurno dodatna vrijednost za Kutinu. Prije nekoliko mjeseci otvorili smo zgradu od 27 stanova, Kutina će kroz godinu dana dobiti novu zgradu od 19 stanova. Prije koji mjesec svečano smo otvorili dom za starije osobe ovdje u Kutini, koji je Kutina čekala nekoliko desetljeća. Uređuje se i cestovna infrastruktura, ulaže se u naš Dom zdravlja, prošle godine smo nabavili jedno novo vozilo za Zavod za hitnu medicinu, ove godine smo u našoj Tehničkoj školi Kutina uveli novi program, CNC operater, za što smo nabavili i tokarilicu vrijednu skoro 100 000 €. Razvijamo sve segmente za koje je nadležna SMŽ i sigurno ćemo tako nastaviti i još snažnijim tempom.“

Župan se osvrnuo i na stanogradnju: „36 zgrada sa 666 stanova odjednom nikad nije bilo izgrađeno na području Sisačko-moslavačke županije. Mi ćemo kroz godinu dana dobiti novi stambeni kapacitet i pokrili smo cijelu županiju.“ Riječ je o 20 zgrada u Sisku, 8 u Petrinji, 2 u Topuskom, te po jednoj u Glini, Lekeniku, Kutini, Jasenovcu, Sunji i Hrvatskoj Kostajnici.

Župan je zahvalio ministru Bačiću što je prepoznao potrebe naših sugrađana čiji su domovi stradali u potresu, ali isto tako dugoročno i potrebe revitalizacije Sisačko-moslavačke županije, s naglaskom na demografsku revitalizaciju.

BAČIĆ NAJAVIO PREDSTAVLJANJE NACIONALNOG PLANA STAMBENE POLITIKE

Zgrada u Kutini radi se u okviru programa Vlade RH, rekao je ministar Branko Bačić. Temelj za ovu gradnju je u novom zakonu o obnovi, od veljače 2023. godine. Tim zakonom utvrđeni su postupci obnove područja zahvaćenog i petrinjskim i zagrebačkim potresom: „Ali, uz samu obnovu zgrada, cilj je Vlade i revitalizacija područja Sisačko-moslavačke županije. Planiramo kroz izgradnju tih zgrada zbrinuti najprije stradalnike u potresu, ali kada obnovimo njihove kuće, njima će svoje stambeno pitanje rješavati građani koji žive na ovom području.
Ono što je posebno važno kad govorimo o izgradnji višestambenih zgrada na području SMŽ, jest da u Petrinji i Glini gradimo i završili smo 12 višestambenih zgrada, 8 je još u izgradnji, a te zgrade rješavamo iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija, koji imaju dodatnih 305 stanova. To je fond od 971 novog stana na području ove županije i mislim da će to značajno doprinijeti stambenom zbrinjavanju,“ zaključio je Bačić.
Ministarstvo inače trenutno radi jedan vrlo važan dokument, koji će, rekao je Bačić, predstaviti tijekom ožujka, a to je Nacionalni plan stambene politike. Tim strateškim planom Hrvatska će odgovoriti na potrebe, prije svega mladih, sugrađana, od kupnje stana ili uzimanja stanova u najam.
Direktor APN-a Dragan Hristov je rekao: „Danas u Kutini započinjemo još jedan projekt koji će u konačnici rezultirati izgradnjom zgrade i stanova za 19 obitelji. Ovaj projekt, u Ulici Bartola Kašića, samo je jedan od ukupno 36 u Sisačko-moslavačkoj županiji. Sve njih gradimo na temelju odluke Vlade RH i Zakona o obnovi područja pogođenih potresom. Upravo time omogućeno je da danas započinjemo investiciju vrijednu ukupno 2,8 milijuna €, što uključuje vrijednost izgradnje zgrade, uređenje okoliša i infrastrukture. U APN-u smo osigurali sve preduvjete kako bi danas mogli započeti radovi na zgradi koja će imati 4 etaže i ukupno 19 stanova, veličine od jednosobnih do četverosobnih,“ rekao je Hristov i poželio uspjeh u radu i što brže useljenje stanara u novu zgradu.

Kutinski gradonačelnik Zlatko Babić je iskazao zadovoljstvo što u Kutini u posljednje vrijeme traje realizacija nekoliko projekata, financiranih europskim i državnim sredstvima, u suradnji s resornim ministarstvom i Sisačko-moslavačkom županijom. Posebno je istaknuo dovršetak županijskom projekta, kutinske ispostave Doma za starije osobe Sisak.

VLADA RH I SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA PARTNERI U OBNOVI

I u Jasenovcu je potpisana povelja i položen kamen temeljac, označen je početak realizacije izuzetno važnog projekta u Općini Jasenovac.

„Obnova koju provodi Vlada RH u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom jest jedan od Vladinih prioriteta,“ rekao je u Jasenovcu potpredsjednik Vlade Branko Bačić i dodao: „Međutim, kada se donosio Zakon o obnovi i kad su donošeni brojni podzakonski akti, Vlada je bila svjesna činjenice da sama obnova zgrada nije dostatna, ako u središtu tih aktivnosti ne budu ljudi, građani koji na tom stradalom području žive. Zbog toga je donesen Program revitalizacije ove županije, kako bi se uvjeti života podigli na višu razinu, kako bi ljudi mogli živjeti i raditi, kako bi uvjeti na ovom području koje je stradalo i Domovinskom ratu, koje je gotovo svake godine plavljeno, a na kraju i oštećeno potresom bili poboljšani. Na kraju, moram reći da Vlada RH ne zaboravlja i da i te kako vodi računa o životu u Sisačko-moslavačkoj županiji i u samoj Općini Jasenovac.“

Župan Celjak je rekao kako je uvijek lijepo doći u Jasenovac, a za godinu dana će biti još ljepše, kad budu uručivani ključevi stanova zgrade od 19 stanova, od 35 do 90 m2, prvenstveno za sugrađane koji su izgubili domove u potresu. „Nakon što prestane takva potreba tim stanovima raspolagat će se putem programa stambenog zbrinjavanja mladih obitelji i stanovi su predviđeni kako kadrovski stanovi za potrebe koje je odredila Vlada RH, putem Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.“
Celjak je još jednom zajamčio da Jasenovac neće biti zaboravljen, svi projekti u proteklih nekoliko godina koje su proveli Vlada RH i SMŽ posebno su senzibilizirani prema Općini Jasenovac: „Mogu reći da je cesta koju smo napravili u Trebežu, jedina koja je u cijelosti financirana iz proračuna Županijske uprave za ceste. Po programu ŽUC-a 50:50 smo financirali gradnju cesta u Krapju i Košutarici, a putem Fonda solidarnosti su sanirane oštećene ceste i na području samog Jasenovca i u Vištici. Prošle godine smo završili energetsku obnovu naše škole ovdje u Jasenovcu. Uređen je i društveni dom sredstvima osiguranim putem Ministarstva poljoprivrede,“ rekao je Ivan Celjak i dodao kako su brojni projekti realizirani u Jasenovcu, brojni su u realizaciji, a posebno je istaknuo aktivnosti Hrvatskih voda, obaloutvrdu, sanaciju nasipa, ali i Logistički centar za koji je osigurano zemljište.
Župan je dodao kako je SMŽ kupila zgradu starog hotela u Jasenovcu, na kojoj će lokaciji biti izgrađena zgrada Kulturno-povijesnog centra SMŽ, posebno posvećena tematici Domovinskog rata, jer je poznato kolika je stradanja Jasenovac pretrpio u agresiji na Republiku Hrvatsku.
Župan je u Jasenovcu na kraju zahvalio svima koji sudjeluju u realizaciji projekta gradnje višestambene zgrade.

„Projekt u Općini Jasenovac još je jedna u nizu investicija za nas u APN-u. Zato nam je izuzetno drago da ovdje danas započinjemo gradnju jedne od ukupno 36 zgrada na području Sisačko-moslavačke županije. Svaki novi kamen temeljac za nas znači i početak gradnje nečijeg doma. Zbog toga smo u APN-u osigurali sve preduvjete da bi danas mogli započeti radovi,“ rekao je direktor APN-a Dragan Hristov.

Načelnica Općine Jasenovac Marija Mačković s velikim je zadovoljstvom pozdravila realizaciju još jednog važnog projekta za Općinu. Ovaj je projekt samo nastavak odlične suradnje sa Sisačko-moslavačkom županijom, na čelu sa županom Ivanom Celjakom i Vladom Republike Hrvatske, na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd