Vijesti

Zamjenik župana Mihael Jurić je, zajedno s državnim tajnikom za obnovu u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Domagojem Orlićem, gostovao u programu Hrvatske televizije, u popularnoj emisiji Prvog programa „Dobro jutro, Hrvatska“.

„Dobro jutro, Hrvatska“ o obnovi na području županije

Zamjenik župana Mihael Jurić je, zajedno s državnim tajnikom za obnovu u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Domagojem Orlićem, gostovao u programu Hrvatske televizije, u popularnoj emisiji Prvog programa „Dobro jutro, Hrvatska“.
Zamjenik župana rekao je kako je Sisačko-moslavačka županija, pod vodstvom župana Ivana Celjaka, jedan od najuspješnijih korisnika Fonda solidarnosti, te je do sada za obnovu zgrada javne namjene i cestovne infrastrukture povučeno nešto više od 86 milijuna €. Riječ je o zgradama u nadležnosti Županije u području obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi. Na području zdravstva provode se investicije koje su najveće u posljednjih 50 godina. Obnavlja se Opća bolnica „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak, koja je paviljonskog tipa, a od 6 njenih zgrada 4 su u obnovi. Ne samo da se zgrade obnavljaju, rekao je Jurić, nego je nabavljena i nova oprema za bolnicu u iznosu od 7,8 milijuna €, pa će ova bolnica biti jedna od najboljih u Hrvatskoj.
Završena je obnova Doma zdravlja SMŽ u Glini, pri završetku je Dom zdravlja u Sisku, a tijekom ove godine očekujemo dovršetak izgradnje Doma zdravlja u Petrinji. Završava se obnova i ambulanti u Sunji, Sisku i Dvoru, a energetski će se obnoviti i ambulante u Kutini, Popovači i Novskoj.
Velike su investicije i u području obrazovanja, rekao je Jurić. Nakon potresa 19 škola je bilo posve izvan funkcije. Trenutno ih je 18 obnovljeno, s time da su izgrađene 3 nove školske zgrade. Ovih dana očekujemo završetak Srednje škole Glina i Srednje škole Petrinja. Zamjenik župana napomenuo kako obnova ne znači vraćanje objekata u stanje koje su imali prije potresa, nego Županija podiže standard gradnjom sportskih dvorana uz škole, ugradnjom dizala i nabavkom suvremene nastavne opreme.
Mihael Jurić je upoznao gledateljstvo Hrvatske televizije i s jedinstvenim projektom u RH, odnosno gradnjom županijskih naselja u Glini,  Petrinji i Sisku. Ove su kuće, kako je javnosti poznato, namijenjene smještaju onih čije su nekretnine oštećene u potresu, a nakon što njihovi objekti budu obnovljeni, poslužit će proširenju kapaciteta domova za starije osobe.
Domagoj Orlić je rekao kako je na području obuhvaćenom „zagrebačkim“ i „petrinjskim“ potresom do sada obnovljeno 11 300 objekata, obiteljskih kuća i zgrada javne namjene. Na 10 700 lokacija završena je obnova obiteljskih kuća i višestambenih zgrada.
Rok za predaju zahtjeva za obnovu je istekao s 2023. godinom i Ministarstvo je zaprimilo preko 37 000 zahtjeva. Neki se zahtjevi ponavljaju, pa je u stvarnosti riječ o oko 25 000 lokacija na kojima je potrebno provesti obnovu.
„Iskreno se nadam da ćemo ove godine dovršiti najveći dio obnove,“ rekao je Mihael Jurić, koji je građanima poručio: „Obnova će biti dovršena i bit će kvalitetna. Mi ćemo biti zadovoljni kad sve zgrade iz naše nadležnosti obnovimo, a posebno je zadovoljstvo što u svim tim zgradama koje obnavljamo podižemo standard, uvodimo nove sadržaje i vrijednosti. Možemo obećati građanima da će njihove škole, vrtići, bolnice, ambulante biti kvalitetniji i bolji.“

 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
 
zpd