Vijesti

u prostoru poduzetničkog centra PISMO 2, u nazočnosti ministra regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlića, ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marina Piletića, sisačko-moslavačkog župana Ivana Celjaka, njegova zamjenika Mihaela Jurića i novljanske gradonačelnice Marije Kušmiš, predstavljen je projekt Centar gaming industrije, najznačajniji od brojnih aktualnih razvojnih projekata koje provodi Sisačko-moslavačka županija.

SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA PREDVODNIK U UVOĐENJU NOVIH TEHNIKA I INDUSTRIJA

PREDSTAVLJEN CENTAR GAMING INDUSTRIJE U NOVSKOJ

U prostoru poduzetničkog centra PISMO 2 u Novskoj, u nazočnosti ministra regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlića, ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marina Piletića, župana Ivana Celjaka, njegova zamjenika Mihaela Jurića i novljanske gradonačelnice Marije Kušmiš, predstavljen je projekt Centar gaming industrije, najznačajniji od brojnih aktualnih razvojnih projekata koje provodi Sisačko-moslavačka županija.
Projekt je vrijedan oko 60 milijuna €, a obuhvaća gradnju kampusa koji će se prostirati na gotovo 9 hektara zemljišta u Poduzetničkoj zoni Novska.
U sklopu Centra gaming industrije nalazit će se fakultet sa sportskom dvoranom i bazenom, studentski dom, akcelerator s VR studiom, inkubator s dvoranom za testiranje videoigara, energana te drugi prateći vanjski sadržaji.
Nositelj projekta je Javna ustanova Regionalni koordinator Sisačko-moslavačke županije, a partneri Sisačko-moslavačka županija, Razvojna agencija SIMORA i Grad Novska. Financiranje projekta osigurano je iz Fonda za pravednu tranziciju.

Nakon projekcije promo-videa Centra gaming industrije održana je javna rasprava na kojoj je odgovoreno na pitanja :
• što projekt Centra gaming industrije uključuje,
• utjecaj gaminga na Novsku do sada i u budućnosti,
• značenje Centra gaming industrije za Sisačko-moslavačku županiju,
• aktualne mjere koje donose rast zaposlenosti i mogućnost prekvalifikacije radne snage,
• što Hrvatskoj donosi Fond pravedne tranzicije i koja su očekivanja za Sisačko-moslavačku županiju?

Župan Ivan Celjak rekao je kako smo današnji dan čekali godinama.
„U tri godine smo napravili ogroman posao. Izradili smo glavni projekt Centra gaming industrije, dobili smo svih šest građevinskih dozvola, osigurali smo sredstva iz Fonda za pravednu tranziciju. To je projekt koji će promijeniti i grad Novsku i Sisačko-moslavačku županiju, jer i dalje očekujemo dolazak i ostanak mladih, obzirom je ovo industrija za koju su mladi jako usko vezani. Ovdje u Novskoj imamo Srednju školu Novska i smjer Tehničar za razvoj videoigara, isto tako Tehnička škola Sisak je jedina škola u Hrvatskoj koja ima smjer Tehničar za robotiku. Mi u Sisku razvijamo i elektrotehniku i računalstvo, imamo Regionalni centar kompetentnosti za elektrotehniku i računalstvo. Osim što iz Fonda za pravednu tranziciju financiramo projekt Centra za gaming industriju, iz istog Fonda ćemo financirati i poduzetničke inkubatore. Upravo jedan poduzetnički centar u Sisku će se vezati na elektrotehniku i računalstvo. To je vrlo jasan smjer razvoja koji je zauzela Sisačko-moslavačka županija, smjer ka novim industrijama i novim tehnologijama. Sisačko-moslavačka županija želi biti predvodnik u uvođenju novih tehnika i industrija“, rekao je župan Ivan Celjak.
Što se tiče početka građenja Centra gaming industrije, župan je rekao kako se čeka raspisivanje natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.
„Javit ćemo se na natječaj čim bude objavljen. Radi se o ciljanom natječaju za ovaj projekt. Čekamo odluku o financiranju, kada je dobijemo i zatvorimo financijsku konstrukciju, raspisujemo javnu nabavu za radove, potpisujemo ugovor i krećemo s radovima“, istaknuo je župan Celjak.

CENTAR GAMING INDUSTRIJE – TRANSFORMACIJSKI PROJEKT KOJI MIJENJA GOSPODARSTVO
Gradonačelnica Novske Marija Kušmiš je rekla kako se nada da će se Novska početi ubrzano razvijati.
„U Novskoj pokrećemo trendove, obnovljene su brojne zgrade, uveden je srednjoškolski smjer tehničar za razvoj videoigara te besplatan engleski jezik u vrtićima, aktivno djeluje preko 80 start up-ova, a nakon 30 godina pokrenuta je i stanogradnja – privatna i javna. U godini koja slijedi, očekuje nas puno posla, no Centar gaming industrije je uzlazna putanja, kako za Novsku, tako i za cijelu Hrvatsku.“, poručila je gradonačelnica Novske.
Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić zahvalio je predstavnicima medija na pomoći u predstavljanju projekta i privlačenju pozornosti hrvatske pa i šire javnosti.
„Ovaj projekt već živi i neće zaživjeti samo s izgradnjom Centra za razvoj gaming industrije. Spomenuli smo dva poduzetnička inkubatora, Učenički dom i Centar za edukaciju. Zahvaljujući tome već danas ovdje iz Novske imamo 300 educiranih stručnjaka, od kojih su mnogi odlučili svoje znanje uložiti u poduzetničku aktivnost. Danas u Novskoj radi više od 80 start up-ova. Jedan od prvih koji je pokrenut, danas je među top 20 u gaming sektoru“, naglasio je ministar Piletić.
Ministar regionalnog razvoja i EU Fondova Šime Erlić rekao je kako je riječ o izvanrednom projektu, koji se nalazi u poodmakloj fazi.
„Ovo je transformacijski projekt koji ima puno snažniji efekt nego jedan pojedinačni projekt, a to je da promijeni kompletno gospodarstvo Sisačko-moslavačke županije i grada Novske, ali i da ima utjecaja na kompletnu Hrvatsku, jer se njima dobiva gaming centar za kompletnu Hrvatsku, ali i šire. Grad Novska i Sisačko-moslavačka županija prihvatili su trendove koji su sada u svijetu i ovim projektom doista imaju priliku postati primjer razvojnog ulaganja u Hrvatskoj, kao što su bili primjer dosadašnjim ulaganjima i korištenju europskih sredstava. Vlada RH učinila je sve kako bi se osigurala sredstva iz europskih fondova, konkretno iz Fonda za pravednu tranziciju, za realizaciju ovog projekta i zato mi je bilo drago danas ovdje vidjeti kako projekt napreduje“, zaključio je ministar Erlić.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
 
zpd