Vijesti

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak sa suradnicima je uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića sudjelovao u obilasku

OTVORENO PRVO ŽUPANIJSKO NASELJE “BANOVI DVORI” I ZGRADA DOMA ZDRAVLJA SMŽ U GLINI

Svoja je vrata otvorila novouređena zgrada Doma zdravlja Sisačko-moslavačke županije, a županijsko naselje “Banovi Dvori” primilo je prve korisnike, sugrađane čiji su domovi stradali u potresu.

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak sa suradnicima je uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića sudjelovao u obilasku koji je počeo primopredajom ključeva novim stanarima četiri zgrade izgrađene u sklopu Operativnog programa konkurentnost i kohezija.

U obilasku je još sudjelovao ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica te ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković posebno je pozdravio nove stanare u ove, kako je rekao, četiri lijepe zgrade u koje će useliti 52 obitelji, 107 korisnika ukupno, projekt vrijedan 9,3 milijuna €. Ovo su prve zgrade izgrađene u Glini nakon 40 godina, rekao je: „Nažalost, to je sve uvjetovano velikim potresom, koji nas je sve zajedno pogodio prije skoro tri godine. Znam da su mnogi od vas puno propatili u ovom razdoblju, da su morali umjesto u svojim domovima živjeti u kontejnerskim naseljima, što u Glini, što u Petrinji, što u Sisku. Hvala vam svima na strpljenju, što ste to izdržali.“
Zahvalio je i ministrima Medvedu, koji je bio od prvih dana na terenu, i Bačiću koji se maksimalno, sa svojim suradnicima, angažirao od kako je preuzeo dužnost, da se ubrzaju svi procesi, da nema više kontejnerskih naselja na Banovini, da su svi bili privremeno zbrinuti u adekvatnim, čvrstim prostorima.
„S ovim, višestambenim zgradama, ovih 20 prvih i 36 drugih, koje je Vlada odlučila izgraditi, ljudima omogućujemo život dostojan čovjeka i to nakon puno muke, nakon potresa. Ove je zgrade izgradio Lavčević. Zahvaljujem i njima kao izvođačima. Zahvaljujem svim ljudima u Ministarstvu graditeljstva, koji su pratili ove projekte. A, ono što je najvažnije, ovi su stanovi u potpunosti opremljeni. Sve je tako da se danas, nakon ključeva, ljudi mogu useliti i da nemaju dodatnih troškova. Još će Vlada pokrivati režije do 160 €, što mislim da je posebno važno, obzirom na okolnosti.“

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak je srdačno pozdravio sve nazočne ispred, kako je rekao, četiri glinske ljepotice, četiri višestambene zgrade koje su građene prema protupotresnim pravilima i najnovijim standardima u graditeljstvu: „Vlada RH, realizacijom ovog projekta osigurala je novi dom za 52 obitelji. Međutim, ovo nisu jedine zgrade na području grada Gline. Još očekujemo dovršetak 3 zgrade iz Operativnog programa konkurentnosti i kohezije, isto tako jednu višestambenu zgradu od 13 stanova, koja će se graditi od iduće godine, nacionalnim sredstvima i to je jedna od 36 zgrada koje će graditi Vlada RH na području Sisačko-moslavačke županije, koje će prije svega koristiti naši sugrađani koji su izgubili svoje domove u potresu. Nakon toga, tim stambenim fondom će se raspolagati kroz program stambenog zbrinjavanja mladih obitelji, za kadrovske stanove i za druge potrebe naših sugrađana. Upravo tih 36 zgrada temelj su za demografsku obnovu Sisačko-moslavačke županije. jer, ako smjestimo 50 vojnika u zgrade u Petrinji, koji će tamo doći sa svojim obiteljima, mi smo demografski obnovili Petrinju.“

NOVI DOM ZDRAVILJA - BOLJA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA ZA GRAĐANE GLINE I OKOLICE

Zgrada Doma zdravlja Sisačko-moslavačke županije u Glini izgrađena je oko 1977. godine, a u potresu je teško stradala te je dobila crvenu naljepnicu zbog koje više nije bila uporabljiva. U zgradi su prije potresa bile smještene: hitna medicinska pomoć, laboratorij, ginekološka ambulanta, pedijatrijska ambulanta, ambulante opće medicine, stomatološke ambulante i patronaža.

Da bi služba mogle nastaviti s radom, Sisačko-moslavačka županije je adaptirala građevinu u neposrednoj blizi matične zgrade u kojoj su do sada djelovale četiri ambulante opće medicine i ginekološka ambulanta. Nakon povratka ambulanti u matičnu zgradu, prostor ovoga objekta preuredit će se i prenamijeniti za potrebe Dnevnog boravka Doma za starije osobe Glina.

 

Ovo nisu jedini projekti koji se realiziraju na području grada Gline, naglasio je župan Celjak. Sisačko-moslavačka županija u neposrednoj suradnji i partnerstvu s Vladom RH realizirala je brojne projekte u Glini: „Kad govorimo o cestovnoj infrastrukturi, obnovili smo, izgradili 32 km cesta na području Gline u posljednje dvije godine, od ukupno 252 km cesta na čitavom području SMŽ. Obnovili smo dvije ceste u Majskim Poljanama i most, koji smo proširili za 3 m, tako da možemo govoriti o novom mostu, cestu u Novom Selu Glinskom, cestu do Vlahovića, cestu u Buzeti, zatim Slana-Stankovac. Obnovili smo cestu od petrinjske Hrastovice do Ravnog Rašća, preko 20 km.“

REVITALIZACIJA, NADOGRADNJA I DODANA VRIJEDNOST U OBNOVI

Osim cestovne infrastrukture, u neposrednoj suradnji s Vladom RH, obnovljen je Dom za starije osobe u Glini. Dom, koji je bio kapaciteta 79 osoba prije potresa, danas može primiti 105 osoba. U postupku je osnivanja odjel za Alzheimer i druge demencije. U dvorištu Doma uređen je objekt za privremeni smještaj ordinacija Doma zdravlja koje su bile u kontejnerima. Obzirom na obnovu zgrade Doma zdravlja (koju je premijer svečano otvorio), ovaj će objekt biti prenamijenjen u dnevni boravak ili dnevni centar za starije.
„Iza zgrade Doma zdravlja i Doma za starije, u neposrednoj suradnji s Vladom RH, izgradili smo 74 kuće. Te su kuće namijenjene našim sugrađanima koji su svoje kuće izgubili u potresu. Nakon što prestane ta potreba, Glina će imati najsuvremenije umirovljeničko naselje u Hrvatskoj. Radi se o 64 kuće od 45 m2, koje imaju parking za automobil, zelenilo ispred kuće, dvije sobe od 10 m2, kupaonicu, kuhinju, blagovaonicu, dnevni boravak, terasu; 12 kuća od 35 m2, s jednom sobom manje i ono što je novitet, osigurali smo 5 kuća koje smo potpuno prilagodili osobama s invaliditetom. To znači pristupna rampa, ulazna vrata od 120 cm, sobna vrata od 90 cm, površina u kupaonici 150 cm, tako da se osobe s invaliditetom, koje koriste kolica kao pomagalo, mogu okrenuti,“ naglasio je Župan Celjak.
Rekao je i kako ne govori samo o obnovi, nego i o revitalizaciji, nadogradnji, dodanoj vrijednosti.
ORDINACIJE U GLINI OPET U SVOM PROSTORU

„Vraćamo ordinacije u Dom zdravlja ovdje u Glinu, 4 ordinacije obiteljske medicine, jednu ginekološku ordinaciju, jednu pedijatrijsku ordinaciju, dvije zubne ordinacije, patronažu, medicinsku biokemiju i Zavod za zdravstveno osiguranje, Zavod za hitnu medicinu,“ rekao je Celjak i naglasio: „Naravno da kad govorimo o razvoju grada Gline i Sisačko-moslavačke županije, neizostavno je poduzetništvo, gospodarstvo. Vlada RH je osigurala putem Fonda za pravednu tranziciju 110 milijuna € za Sisačko-moslavačku županiju. Jedan dio tih sredstava usmjeravamo u Glinu i ovdje, na mjestu gdje je bio kolodvor, od iduće godine gradimo poduzetnički centar. U suradnji s Vladom RH, s Gradom Glinom zaokružili smo cijeli sustav. Najmoderniji standardi u području zdravstva, primarna zdravstvena zaštita, Zavod za hitnu medicinu, skrb za starije osobe. Obnovili smo našu osnovnu školu u Glini, svaka učionica ima pametnu ploču, učenici imaju ergonomske stolice.
I ništa od ovog ne bi bilo da nemamo podršku premijera Andreja Plenkovića Vlade RH. I posebno se zahvaljujem premijeru Plenkoviću, ovdje prisutnim potpredsjednicima Vlade, ministru Tomi Medvedu, koji je bio s nama od prvog dana potresa, koji je koordinirao radom Stožera, nije to bilo jednostavno, međutim Tomo Medved je u najtežim trenutcima bio s nama, u vrijeme Domovinskog rata, kada je stvarao našu Domovinu na području Hrvatske Kostajnice i ovdje nakon potresa.
Posebna zahvala potpredsjedniku Vlade, ministru Branku Bačiću, koji je promijenio dinamiku obnove nakon preuzimanja dužnosti i donošenja novog zakona, poglavito kad se radi o obnovi i izgradnji obiteljskih kuća, višestambenih zgrada, gospodinu Erliću, s kojim radimo na revitalizaciji SMŽ.
Možda toga nismo svjesni, ali bit ćemo za godinu, dvije kad počnemo potpuno uživati sav ovaj sadržaj, ali ovaj trenutak u kojem se sada nalazimo je skok u razvoju Sisačko-moslavačke županije!“

Radovi obnove zgrade Doma zdravlja u Glini u vrijednosti od 1.782.725,23 EUR u cijelosti su financirane iz Fonda solidarnosti, a obuhvaćali su izvođenje ojačanja temelja, nosivih zidova, greda i nadvoja, ojačanja oštećenih zidova, stupova i dijela stubišta, sanaciju stropnih i podnih konstrukcija, pukotina na zidovima, sanitarnih čvorova, izvođenje svih novih instalacija, vanjske ovojnice, zamjenu unutarnje stolarije te sve završne radove na vanjskom uređenju zgrade. Također je uređen i okoliš obnovljene zgrade.

U novoobnovljenoj zgradi bit će smještene ordinacije Doma zdravlja Sisačko-moslavačke županije, privatne prakse u ordinaciji, Zavod za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.

Drugi kat zgrade prilagodit će se uvjetima za pružanje socijalne usluge i smještaja, a koji će koristiti Dom za starije osobe Glina i time proširiti smještajne kapacitete za oko 25 korisnika prvog i drugog stupnja usluge.

Sisačko-moslavačka županija provela je nabavu i za medicinsku opremu i namještaj koji su uništeni u potresu u vrijednosti oko 150.000,000 EUR, a isto je financirano sredstvima iz Fonda solidarnosti. Na temelju iskazanih potreba Doma zdravlja SMŽ, Sisačko-moslavačka županija dodatno je financirala opremu i inventar za lokaciju Glina u vrijednosti oko 6.500,00 EUR.

ŽUPANIJSKO NASELJE “BANOVI DVORI” - JEDINSTVEN PROJEKT NA PODRUČJU HRVATSKE

Sisačko-moslavačka županija započela je u proljeće ove godine, sredstvima Fonda solidarnosti EU, gradnju kuća koje su namijenjene osobama čiji su domovi stradali u potresu. Nakon što se njihovi domovi obnove, kuće će postati dio kapaciteta umirovljeničkih domova.
Time će one biti i dugoročno iskorištene, a ovakav primjer izgradnje županijskih naselja, koje će prvo koristiti stradalnici potresa, a nakon toga umirovljenici i osobe starije životne dobi, jedinstven je projekt na području cijele Hrvatske.

 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
 
zpd