• 044 500 330

Vijesti

Nakon što je Vlada 11. svibnja 2023. donijela odluku kojom je proširila pravo na financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresima, koji se sada proširuje i na one sugrađane čiji domovi imaju žutu naljepnicu oštećenja, a žive u kontejnerima, Ministarstvo je s današnjim danom objavilo Javni poziv.

Prošireno pravo na financiranje najamnine za privremeno stambeno zbrinjavanje

Nakon što je Vlada 11. svibnja 2023. donijela odluku kojom je proširila pravo na financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresima, koji se sada proširuje i na one sugrađane čiji domovi imaju žutu naljepnicu oštećenja, a žive u kontejnerima, Ministarstvo je s današnjim danom objavilo Javni poziv.

Točnije, omogućuje se financiranje najamnine građanima čije su nekretnine označene kao PN1 (privremeno neuporabljivo – potreban detaljan pregled) i PN2 (privremeno neuporabljivo- potrebne hitne mjere intervencije), N1 (neuporabljivo – zbog vanjskog utjecaja) i N2 (neuporabljivo – zbog oštećenja) te stoga nisu podobne za stanovanje, a smješteni su u mobilne stambene jedinice (u kontejnerskim naseljima ili u mobilnim stambenim jedinicama uz svoje kuće) ili su privremeno stambeno zbrinuti na drugi način (privremeni smještaj u hotelu, hostelu i drugim oblicima privremenog smještaja).

Također, prijavu mogu podnijeti i vlasnici obiteljskih kuća, vlasnici stanova i zaštićeni najmoprimci te srodnici tih osoba koji su u vrijeme nastanka potresa, stanovali u obiteljskim kućama, višestambenim zgradama i stambeno-poslovnim zgradama koje su neuporabljive, odnosno privremeno neuporabljive ili uništene te zbog oštećenja nisu podobne za stanovanje, odnosno koje zbog obnove nisu podobne za stanovanje.

Mjera stambenog zbrinjavanja odnosi se na građane uz uvjet da vlasnik stana, njegov bračni drug, izvanbračni drug, životni partner odnosno neformalni životni partner na istom području nije vlasnik drugog useljivog stana ili obiteljske kuće.

Najamnina za privremeno stambeno zbrinjavanje osoba može se koristiti i za financiranje doma za starije i nemoćne osobe na temelju sklopljenih ugovora s domom za starije i nemoćne pod uvjetima za financiranje najma zamjenskog stana u tom slučaju podnositelj zahtjeva prilaže ugovor sklopljen s domom za starije i nemoćne osobe.

Najamnina za zamjenski stan financira se isključivo temeljem sklopljenih ugovora o najmu koji su prijavljeni Ministarstvu financija odnosno Poreznoj upravi.

Samcu se financira najam stana površine do 35 metara četvornih, te dodatnih deset metara četvornih po osobi i to po cijeni od 70 kuna za metar četvorni.  

Najamnina se isplaćuje izravno na račun najmodavca.

Parametri za financiranje najma proizlaze iz sustava poticane stanogradnje. 

Javnim pozivom pozivaju se i vlasnici stanova koji žele stanove dati u najam osobama kojima je utvrđen status osobe kojoj će se financirati najamnina za zamjenski stan. 

Zahtjevi za odobravanje financiranja najamnine podnose se na propisanim obrascima zajedno s pripadajućom dokumentacijom, neposredno ili putem pošte na adresu Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine - Vinogradska cesta 25, 10 000 Zagreb.

Tekst Javnog poziva kao i potrebni obrasci za prijavu mogu se preuzeti OVDJE dok se građani u slučaju bilo kakvih pitanja mogu obratiti, svakim radnim danom od 8:30 do 12:30 sati, na telefon: 01/6448-900 ili putem e-pošte: 

Podsjetimo, Ministarstvo je dosad provelo šest javnih poziva a kroz mjeru financiranja najma dosad je zbrinuto 1.704 građana za što je isplaćeno 10,64 milijuna eura.

Sufinanciranje najamnine na području Sisačko-moslavačke županije trenutno koristi 300 kućanstava te 210 kućanstava na području Grada Zagreba.

 

Foto: MPGI

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd