• 044 500 330

Vijesti

Županija obnavlja u središtu grada Siska kompleks zgrada u Rimskoj 19 te staru zgradu Glazbene škole Frana Lhotke. Radove cjelovite obnove, koji napreduju predviđenom dinamikom, obišao je u ponedjeljak, 15. svibnja 2023. godine župan Ivan Celjak sa suradnicima.

Županija u središtu Siska stvara obrazovno-odgojni i kulturni centar

Županija obnavlja u središtu grada Siska kompleks zgrada u Rimskoj 19 te staru zgradu Glazbene škole Frana Lhotke. Radove cjelovite obnove, koji napreduju predviđenom dinamikom, obišao je u ponedjeljak, 15. svibnja 2023. godine župan Ivan Celjak sa suradnicima.

Prva koncertna dvorana u povijesti županije

Nakon završetka obnove u zgradama u Rimskoj 19 imat ćemo glazbenu školu, prostore za udruge iz područja kulture, galeriju na dvije etaže i dječji vrtić za oko 45 djece kao pilot projekt Sisačko-moslavačke županije u suradnji s Učiteljskim fakultetom. Uklonjena je ograda prema Trgu Ljudevita Posavskog i cijeli prostor će se otvoriti prema parku koji se nalazi ispred suda i zgrade stare glazbene škole. Dvorište će postati moderan trg sa zelenilom i popločenjem kako bi osigurali održavanje koncerata na otvorenom. Ovaj projekt je iznimno važan, jer ga vežemo na obnovu stare zgrade Glazbene škole Frana Lhotke koja je u izvornom obliku bez međukatnih konstrukcija što znači da ćemo imati reprezentativnu koncertnu dvoranu s auditorijem za oko 90 osoba. U ovom dijelu gradimo i stvaramo obrazovno-odgojno i kulturni centar na zadovoljstvo svih Siščanki i Siščana, a posebno ljudi koji će koristiti ovu zgradu, a to su naši sugrađani koji se bave kulturom“, naglasio je župan Celjak.

Učenici glazbene škole u novom reprezentativnom prostoru

Obnovu Rimske 19 provodi Sisačko-moslavačka županija u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH, a radovi u iznosu 11,7 milijuna eura, financiraju se iz Fonda solidarnosti Europske unije. Sisačko-moslavačka županija, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja iz Fonda solidarnosti Europske unije, obnavlja i staru zgradu Glazbene škole Frana Lhotke, a vrijednost radova iznosi 5,8 milijuna eura.

Zgradu u Rimskoj 19 koristili su prije potresa Ministarstvo unutarnjih poslova za potrebe Policijske uprave sisačko-moslavačke te Ministarstvo pravosuđa i uprave za istražni zatvor.  Župan Celjak istaknuo je kako je Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine ustupilo Sisačko-moslavačkoj županiji zgradu u Rimskoj 19 na korištenje, a nova zgrada Policijske uprave sisačko-moslavačke gradit će se na prostoru iza zgrade Policijske postaje Sisak u Tomislavovoj ulici, najavio je župan Ivan Celjak.

Glazbena škola Frana Lhotke ovaj tjedan obilježava 75. obljetnicu rada, a tim povodom cijeli tjedan održavat će se koncerti u Domu INA Rafinerije nafte. Središnji događaj je svečani koncert učenika škole koji će se održati u petak, 19. svibnja.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd