• 044 500 330

Arhiva objava

Izložba o povijesti Vojne i Banske krajine kao Zrinskih u obrani od Osmanlija

Izložbu realiziranu uz financijsku podršku Sisačko-moslavačke županije, osmislili su i izradili članovi Društva „Terra banalis“ iz Gline, koji se bave poviješću Vojne krajine. Kako je naznačeno, ovom se izložbom priključuju obilježavanju i 450. godišnjice Sigetske bitke.

Predsjednica društva, Nataša Štefanec, rekla je da postoje oko godinu i pol dana, okupljaju stručnjaka iz raznih grana, povjesničare, arheologe, restauratore i druge kako bi popularizirali kulturu i povijest Banovine. Od brojnih projekata izdvojila je i „osnivanje povijesne postrojbe koja će nositi odore iz razdoblja Vojne krajine.

Na više panoa prikazane su cjeline, Prostor Vojne krajine,Vojnokrajiška sjedišta i utvrde,
Svakodnevnog života krajišnika, Oficiri, plemići, intelektualci i Krajiški otisak u urbanom krajoliku banovinskih mjesta. Između ostalih i pano na kojem su obrađena mjesta „Dubica i Jasenovac od 16. do 18. stoljeća“.

Govoreći na izložbi, Marin Piletić, zamjenik Sisačko moslavačkog župana, naglasio je: „Ovdje se povijest ne uči, ovdje se povijest živi. Hrvatsku povijest moramo živjeti zato što je to dio naše nacionalnog identiteta“.

Svečanost otvaranja izložbe upotpunili su učenici Srednja škola „Ivana Trnskoga“ iz Hrvatske Kostajnice obučeni u povijenu odjeću te zbor , Ivana Kukuljevića Sakcinskog, koji djeluje petnaest godina, a za kraj svog nastupa odabrali su pjesmu „U boj, u boj“ iz opere Nikola Šubić Zrinski od Ivana plemenitog Zajca.
 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd