• 044 500 330

Arhiva objava

Ugovori s tvrtkama za razminiranje

„Naša županija je još uvijek među minsko-eksplozivnim sredstvima najzagađenijim županijama. Voljeli bi ispuniti onaj plan, koji smo zajedno s predstavnicima HCR-a dogovorili, da i naša županija do 2018. bude županija bez minske opasnosti. Vjerujem da idemo u dobrom smjeru pri ostvarivanju tog cilja.“ – rekao je župan Ivo Žinić.
„Završili smo prvu fazu razminiranja poljoprivrednih površina, jedan od najvećih projekata koji je ikada proveden u Republici Hrvatskoj. Projekt je to kojim je razminirano preko 13 km2 poljoprivrednih površina, vrijedan 91 milijun kuna. Ovaj projekt nismo naslijedili i nije ga nitko drugi pripremio za nas. Stručni tim, sa mnom na čelu, prijavio se na natječaj, proveli natječaj, dobili sredstva i realizirali taj projekt u cijelosti. To je prava istina, kao i ova druga faza projekta, gdje namjeravamo razminirati preko 6 km2 poljoprivrednih površina. To je jako bitno za razvoj naše županije, jedna od strateških odrednica razvoja naše županije je razvoj poljoprivrede.“ Župan je u tom kontekstu spomenuo i projekt „Kupujmo lokalno“, namijenjen plasmanu proizvoda domaćih proizvođača, koje na taj način žele potaknuti na još bolji i produktivniji rad. „Vjerujem i da će buduća Vlada prepoznati ovaj projekt, jer i u programima određenih stranaka je baza na domaćoj proizvodnji. Naša država može proizvesti 70% hrane za izvoz,a mi ovog trena preko 70 % hrane uvozimo. Ovdje zasigurno puno toga možemo napraviti kako bi očuvali ove naše prostore. Jedino na taj način možemo uspjeti. Moj je cilj da u svakom našem mjestu, i u Dvoru i u Hrvatskoj Dubici, Hrvatskoj Kostajnici, Glini, Topuskom, Gvozdu, Jasenovcu i drugim mjestima budu mali pogoni koji će ili pakirati ili prerađivati poljoprivredne proizvode. Zato je naš cilj razminirati poljoprivredne površine. Imamo puno neobrađenog prostora, dijelom zbog mina, dijelom i zbog drugih razloga.“
Nakon završetka ove druge faze razminiranja, nastavio je Ivo Žinić, na prostoru SMŽ preostat će još 3.1 km2 poljoprivrednih površina i 59 km2 šumskih površina kao minski sumnjiv prostor.


 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd