• 044 500 330

Arhiva objava

Sisačko-moslavačka županija u proslavi 450. obljetnice Sigetske bitke

Nikola Zrinski rođen je u Zrinu 1508. godine.
O svim događanjima kojima će ova velika obljetnica biti popraćena na području Sisačko-moslavačke županije govorili su, na konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak, 9. svibnja 2016. godine, u Velikom kabinetu sjedišta Županije u Sisku župan Ivo Žinić i njegov zamjenik Marin Piletić, uz nazočnost zamjenice župana Anite Sinjeri-Ibrišević.
Župan je rekao kako se ne spominje dovoljno činjenica da je Nikola Šubić Zrinski naš, rođen u Zrinu, na području današnje Sisačko-moslavačke županije 1508. godine.
Županija je, inače, još prošle godine krenula u jedan projekt revitalizacije kulturno-povijesne baštine, u što su uključene i utvrde Zrin i Gvozdansko, a Stari grad Zrinskih u Hrvatskoj Kostajnici je nedavno obnovljen.
Želja je i završiti obnovu crkve Svete Marije Magdalene u Zrinu, a nadamo se i da će Sisačka biskupija uspjeti napraviti malu kapelicu na Zrinu do 9. rujna, kada bi trebalo biti obilježavanje progonstva Zrinjana.
Zamjenik župana Marin Piletić dodao je kako je Sisačko-moslavačka županija od prvog dana, u suradnji s Ministarstvom kulture i Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, u povjerenstvu koje vodi obilježbu obljetnice pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.
Činjenica, koja je prešućivana, jest da su nasljednici Nikole Šubića Zrinskog na gotovo svim europskim dvorovima, rekao je Piletić, dodajući kako je i Elizabeta II. britanska kraljica njegov izravni potomak.
Župan je najavio veliki koncert „Pjevajmo domovini“, koji će 28. svibnja, s početkom u 20 sati, biti održan u Starom gradu Zrinskih u Hrvatskoj Kostajnici.
Nastupit će Hrvatsko pjevačko društvo Slavulj Petrinja, Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Akademski zbor „Ab ovo“ Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, uz pratnju Tamburaškog orkestra „Gaj“ iz Zagreba i solisticu Tihanu Herceg Ivšić, pod ravnanjem Krešimira Račića i Josipa Degl'Ivellia.
U sklopu programa proslave 450. obljetnice slavne bitke i junačke pogibije Nikole Šubića Zrinskog bit će organizirane Izložbe i likovne kolonije, promocija knjige, stručni skupovi i sportska događanja.
U spomen na junačku smrt Nikole Šubića Zrinskog bit će, na utvrdi Zrin, mjestu velikanova rođenja, postavljena spomen ploča. Identična ploča, reljef u bronci profesor Josipa Grgevčića, bit će postavljena i u Sigetu i Čakovcu.
Za potrebe promocije proslave izrađena je i internetska stranica, na adresi www.smz.hr/450
 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd