• 044 500 330

Arhiva objava

Ugovor o doniranju sredstava za razminiranje

Potpisali su ga predsjednik Američke gospodarske komore u Hrvatskoj Berislav Horvat, izvršna direktorica AmCham-a Andrea Doko Jelušić i pomoćnik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje Neven Karas.
5. studenoga 2015. godine u Zagrebu je organizirana 14. humanitarna večera „Večer za sigurne korake“ za razminiranje u organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj. Na njoj su prikupljena sredstva u iznosu od 257 900 kuna, a pokrovitelj događanja, Vlada SAD-a, donirat će još 25 000 USD (približno 170 000 kn) koje će biti plasirani preko fundacije ITF iz Slovenije.
Sva donirana sredstva bit će utrošena za razminiranje minski sumnjivih područja Kotar šume u Sisačko-moslavačkoj županiji površine oko 50 tisuća četvornih metara. Početak radova je planiran za svibanj.
Američka gospodarska komora u Hrvatskoj od 2001. godine organizira humanitarnu večeru u svrhu prikupljanja sredstava za razminiranje. Tako je zaključno s navedeno donacijom, kroz četrnaest «Večera za sigurne korake» prikupljeno više od 8,5 milijuna kuna.
Župan Ivo Žinić u svom je obraćanju zahvalio prijateljima iz AmCham-a i Veleposlanstva SAD, na dugogodišnjoj trajnoj pomoći koju pružaju s ciljem povećanja sigurnosti na prostoru Sisačko-moslavačke županije.
Župan je podsjetio i na nužnost razminiranja upravo prostora Kotar šume, područja najgušće zagađenog minsko-eksplozivnim sredstvima, gdje je dosad bilo 33 slučaja stradavanja od mina, od čega 17 smrtno. Na cijelom prostoru SMŽ je od 1995. godine bilo 114 stradavanja, od toga 33 smrtna slučaja. Ipak, ohrabruje činjenica da od 2012. godine u minskim poljima nije bilo stradalih osoba.
Župan je zahvalio HCR-u i svima koji su doprinijeli tome da nema stradavanja, te izrazio nadu da će i ova donacija i veliki napori koje cijela Hrvatska ulaže u razminiranje dovesti do ostvarenja našeg krajnjeg cilja, županija posve slobodna od mina do kraja 2018. godine.

 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd