• 044 500 330

Arhiva objava

Sve uži minski sumnjiv prostor Sisačko-moslavačke županije

Ukupna vrijednost poslova razminiranja područja Kotar šume iznosila je 1,8 milijuna kuna, a iznos je u cijelosti osiguran donacijom HEP-a, koja za 2015. godinu iznosi 2 milijuna kuna.
Donacija HEP-a tako je Hrvatskom centru za razminiranje (HCR) omogućila uspješno razminiranje dva područja Kotar šume, X. dio (tlocrtne površine 229 322 m2) te predjela Vrebčevac (tlocrtne površine 65 000 m2). Hrvatska elektroprivreda aktivno sudjeluje u projektima humanitarnog razminiranja od 1998. godine. U razminiranje vlastitih objekata HEP je investirao 65 milijuna kuna, dok od 2011. godine donira sredstva Hrvatskom centru za razminiranje za projekte razminiranja, sukladno HCR-ovim prioritetima. Do danas je Hrvatskom centru za razminiranje HEP donirao ukupno 10,2 milijuna kuna.
Svečanosti uručivanja potvrde o razminiranju nazočio je župan Ivo Žinić, koji je u ovoj prigodi, uz ostalo, rekao kako ga ovakva događanja izuzetno raduju: „Nedavno smo također primili certifikat, na jednoj maloj parceli, također na području grada Petrinje, u Budičini, za razminiranje 30 000 m2. Županija je po prvi puta iz svog Proračuna izdvojila 100 000 kuna. Do sada se to nije događalo,“ rekao je župan.
Zajedno sa sredstvima Hrvatskog centra za razminiranje ostvaren je ovaj projekt i vraćena sigurnost u tom naselju.
Problem s minskom opasnosti najteži je na području Kotar šume i ova donacija HEP-a je vrlo značajna, te je župan u ime svih stanovnika zahvalio HEP-u na donaciji i rekao kako vjeruje da će i dalje pomagati da našu županiju što prije očistimo od minsko-eksplozivnih sredstava. U dogovoru s ravnateljem HCR-a, dodao je župan, stavljeno je u plan da do 2018. godine bude oslobođena od mina. taj je plan ambiciozan, rekao je župan, ali ostvariv. Podsjetio je i na veliki projekt, najveći do sada u Republici Hrvatskoj, gdje su sredstva u visini od 91.7 milijuna kuna iz Europske unije uložena u razminiranje poljoprivrednih površina upravo u Sisačko-moslavačkoj županiji.



 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd