• 044 500 330

Arhiva objava

Gosti iz Rumunjske

Dio grada Jimbolije je općina Checai, mjesto gdje danas žive zadnji potomci odseljenih Hrvata s područja nekadašnje Topuske opatije. U izaslanstvu koje su primili župan i predsjednica Županijske skupštine bio je i don Davor Lucacela, župnik u Jimboliji, prvi svećenik koji nakon 100 godina vodi službu božju na hrvatskom jeziku u Checai.
Župan Ivo Žinić je gostima iz Rumunjske poželio vrlo srdačnu dobrodošlici, predstavio im našu županiju i njena bogatstva i potencijale. Rekao je kako se nada da ovaj, prvi susret znači početak ne samo prijateljstva, nego i suradnje, posebice na gospodarskom planu.
Profesor Vladimir Čavrak, koji je zapravo inicirao i realizirao ovaj posjet i koji je na neki način „otkrio“ ovu malu hrvatsku zajednicu domaćoj javnosti, rekao je kako je važno znati činjenicu da u Jimboliji nema nezaposlenih: „Osim onih koji zaista ne žele raditi!“ te kako u ovom gradu jako dobro znaju koristiti izvore fondova Europske unije.
Hrvati koji žive u ovom rumunjskom gradu nemaju velikih zahtjeva, moglo se čuti tijekom prijma u Sisku, od Hrvatske traže samo ljubav i pozornost. Ono što žele iz domovine jest zastava. Upravo stoga je župan, ispunjavajući tako ovu uistinu skromnu želju, don Davoru Lucaceli na rastanku poklonio nekoliko hrvatskih zastava.


 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd