• 044 500 330

Arhiva objava

Županu uručen certifikat o razminiranosti Donje Budičine

Sam čin uručivanja certifakata umjesto Dražena Jakopeca, ravnatelja HCR-a simbolično je obavila stanovnica naselja Donja Budičina, Zlata Jajčinović, čiji je suprug Drago smrtno stradao od minsko eksplozivnog sredstva u dvorištu kuće u istom naselju prije 16 godina.

Vrijednost navedenih poslova iznosi 184.138,50 kn, od čega je Sisačko moslavačka županija svojom donacijom osigurala 100.000,00 kn.

Područje Donje Budičine predstavljalo je prioritet za razminiranje prvenstveno radi proširenja sigurnosne zone uz samo naselje gdje je zabilježen minski incident, a posredno i radi omogućavanja lokalnom stanovništvu krčenje šume.

Od 1998. godine minski sumnjivo područje Sisačko – moslavačke županije smanjeno je za 46,3 četvorna kilometra, dok je završetkom navedenih poslova kao i ostalih poslova razminiranja ugovorenih i realiziranih u prethodnoj godini na području Sisačko – moslavačke županije minski sumnjivo područje smanjeno za čak 16,3 četvorna kilometra, što je najveća godišnja realizacija poslova razminiranja na tom području ikada.

Osim sredstava za razminiranje minski sumnjivih područja Sisačko – moslavačke županije osiguranih u Državnom području, prošlogodišnjem najvećem smanjenju minski sumnjivog područja od početka razminiranja doprinijelo je osiguranje bespovratnih sredstava potpore iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) u iznosu od 91,2 milijuna kuna za razminiranje 13,4 četvorna kilometra poljoprivrednih površina na području gradova Siska, Petrinje, Gline te općina Sunja, Topusko, Gvozd i Dvor. Navedeni poslovi realizirani su prosječno 80,75%, a nastavak odnosno završetak poslova očekuje se poboljšanjem vremenskih uvjeta. Za istaknuti je kako je prilikom obavljanja navedenih poslova pronađeno i uništeno više od 127 minsko eksplozivnih sredstava te 17 komada različitih neekspolodiranih ubojitih sredstava.

Obzirom na postavljeni cilj sustavnog rješavanja minski sumnjivog područja s područja Kotar šume radi velikog broja minskih stradavanja i značajan broj postavljenih minsko-eksplozivnih zapreka, u 2015. godini odlučeno je i brojne donacije usmjeriti na razminiranje tog područja. U 2015. godini minski sumnjivo područje Kotar šume smanjeno je za 770.000 četvornih metara.

Sisačko – moslavačka županija ima još 80,6 četvornih kilometara minski sumnjivog prostora, u 10 gradova i općina.

Za 2016. godinu planira se II. faza razminiranja poljoprivrednih površina Sisačko – moslavačke županije bespovratnim sredstvima EPFRR-a i to u veličini 6,8 četvornih kilometara s čime će se razminirati sve poljoprivredne površine Sisačko – moslavačke županije, odnosno ukupno smanjenje MSP-a poslovima razminiranje od 10,3 četvorna kilometra.


 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd