• 044 500 330

Arhiva objava

Druženje s novinarima u Korablji Tišinić

Župan Ivo Žinić, predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić te zamjenici župana Anita Sinjeri-Ibrišević i Marin Piletić bili su domaćini novinarima, snimateljima i foto reporterima, kojima su na kraju druženja uručili i prigodne poklone.
Ovom neformalnom dijelu druženja u utorak prethodila je konferencija za novinare, na kojoj je župan zaokružio jednogodišnje razdoblje obnašanja vlasti.
„Upravljanje Sisačko-moslavačkom županijom preuzeli smo prije nešto malo više od godinu dana i odmah je bilo jasno da preuzimamo županiju prezaduženu, bez jasne orijentacije razvoja i bez pravih razvojnih projekata. Dubinskom analizom utvrdili smo kako nam je prethodna vlast ostavila duboki minus od 14 milijuna kuna te da se financijske i strukturne reforme mora krenuti odmah.
Moj prvi korak bilo je ukidanje triju nepotrebnih savjeta bivše županice koji su proračun Sisačko-moslavačke županije opteretili sa 6 milijuna kuna. Ova smo sredstva odlučili usmjeriti u razvojne projekte, potpore malim i srednjim poduzetnicima te zapošljavanju mladih.
U štednji smo krenuli od sebe te smo smanjivanjem plaća svim dužnosnicima i dijelu službenika ostvarili značajne uštede. Racionalizirali smo poslovanje, smanjili naknade vijećnicima Županijske skupštine te smo učinkovitije počeli provoditi naplatu potraživanja,“ rekao je u uvodu župan Ivo Žinić.
„Objedinjavanjem javne nabave postigli smo velike uštede (prijevoz učenika OŠ i osiguranja) te započeli proces uvođenja Županijske riznice gdje očekujemo značajne uštede zbog povećane kontrole poslovanja proračunskih korisnika.
Zbog učinkovitijeg rada Županijske uprave napravili smo novu reorganizaciju sa smanjenim brojem upravnih odjela te boljom preraspodjelom poslova čime će se postići dodatne financijske uštede.
Okružili smo se stručnim ljudima, u samoj upravi, ali i njezinim ustanovama i trgovačkim društvima jer smo svjesni da samo znanje, iskustvo i inovativnost mogu biti dobar recept da Sisačko-moslavačku županiju gospodarski osnažimo i usmjerimo je na novi put razvoja.
Težina i ozbiljnost ovog zadatka ocrtava se i u činjenici da je Sisačko-moslavačka županija zadužena do krajnjih granica i sve do 2019. godine nemamo mogućnost novog kreditnog zaduživanja. Zato smo se okrenuli novim oblicima financiranja, prije svega sredstvima iz strukturnih fondova Europske unije gdje se moram pohvaliti kako naš stručni tim ostvaruje sjajne rezultate kroz našu Razvojnu agenciju SI-MO-RA.“
Župan je izdvojio projektpod nazivom „KUPUJMO LOKALNO“ koji za cilj ima osnaživanje naših malih poljoprivrednih proizvođača, te organiziranje otkupa i plasmana njihovih proizvoda. Okupljeni u novoosnovanoj zadruzi - Zajednici proizvođača Sisačko-moslavačke županije, (čiji su osnivači Sisačko-moslavačka županija, županijska Razvojna agencija SI-MO-RA i 8 gradova i općina), zajedno će raditi na promociji lokalne proizvodnje i potrošnje, te ukazivanju na bogatstva kojim obiluju naši krajevi.
Neki od ovih lokalnih proizvoda dio su i gastronomske ponude Topuskog, gdje je smješten biser našeg lječilišnog turizma „Lječilište Topusko“. Na žalost, riječ je o golemom potencijalu koji se godinama urušava, a nudi kvalitetnu termalnu vodu, bogatu povijest, ugled i iskustvo lječilišnog i zdravstvenog turizma. Lječilište Topusko centar je izvrsnosti u području fizikalne medicine i rehabilitacije, te zdravstvenog turizma.
Lonjsko polje je još jedan turistički biser Sisačko-moslavačke županije. Riječ je o najvećem zaštićenom močvarnom području u Hrvatskoj, a prema kriterijima smjernica o pticama Europske Unije, park pripada važnim staništima za ptice. Ponosimo se našim selom roda Čigoč i Krapjem, selom graditeljske baštine.
Lonjsko polje županija vidi kao ogroman potencijal za razvoj turizma, te je ove godine osigurala bespovratna sredstva kroz poticajnu mjeru Unapređenje turističke ponude Sisačko-moslavačke županije. Kroz ovu mjeru osigurali smo 300.000 kuna za 9 turističkih projekata.
Projekt Moslavačka vinska cesta primjer je dobre prakse kojom udruženje profesionalnih vinara zajednički promovira svoje proizvode s naglaskom na autohtonu sortu – škrlet.
SI-MO-RA izrađuje i prijavljuje projekt „Banovina-Junačko srce Hrvatske“ na otvoreni poziv dodjele bespovratnih sredstava „Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine. Nositelj projekta je Sisačko-moslavačka županija u partnerstvu s Hrvatskim restauratorskim zavodom, Konzervatorskim odjelom Sisak, Gradskim muzejom Sisak te Turističkom zajednicom Sisačko-moslavačke županije.
Glavni cilj projekta je doprinijeti očuvanju kulturne baštine Sisačko-moslavačke županije kroz revitalizaciju gradova/utvrda.
„Kada spominjem turizam, iznimno mi je zadovoljstvo naglasiti Vam kako se upravo danas u ovom trenutku u Zagrebu dodjeljuju nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske.“ Naš današnji domaćin, Korablja Tišinić nagrađen je srebrnom poveljom, a „Repušnička klet“ dobitnik je brončane povelje u kategoriji „Poduzetnika u ruralnom turizmu“ dok je u kategoriji „Ruralno-turističkih manifestacija“ brončanu povelja osvojila naša već tradicionalna „Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici“, dodao je župan.
Govorio je i o prometnoj infrastrukturi, površinom velike, ali loše povezane Sisačko-moslavačke županije, gdje inzistiramo na završetku autoceste od Zagreba do Siska, kao i na brzoj cesti Popovača – Glina - Ogulin.
„No, županija, odnosno njezina Županijska uprava za ceste ove se godine našla pred gotovo nepremostivim problemom. Naime, Ministarstvo prometa, pomorstva i infrastrukture izmjenama pravilnika za financiranje i građenje županijskih i lokalnih cesta umanjile su sredstva od Naknada za financiranja, građenje i održavanje županijski i lokalnih cesta za 8 milijuna kuna, te je ŽUC-u za 2015. godinu iz tog izvora ostalo na raspolaganju samo 800.000 kuna.
Kada spomenemo podatak da je Sisačko-moslavačkoj županiji 2012. godina iz ovih naknada pripalo 22 milijuna kuna još je jasnije koliko je ovo ozbiljan problem.“
Od strateške važnosti za razvoj naše županije su i riječni plovni putevi i razvoj Luke Sisak. Riječni promet predstavlja najznačajniji i najjeftiniji oblik prijevoza u odnosnu na cestovni i željeznički prijevoz.
Problem minski sumnjive površina u Sisačko-moslavačkoj županiji godinama je ozbiljan problem i kočnica županijskog razvoja. Zato je Sisačko-moslavačka županija kandidirala projekt razminiranja poljoprivrednog zemljišta na natječaj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Projekt je odobren, a njegova je vrijednost 91,7 milijun kuna. Ovim projektom ukupno će se razminirati 13,5 milijuna četvornih metara poljoprivrednih površina u Sisačko-moslavačkoj županiji.
Sisačko-moslavačka županija, točnije njezini gradovi Sisak i Kutina desetljećima su bili industrijska središta i pokretači razvoja cijelog područja. No, nepobitna je činjenica da sisačka Rafinerija i kutinska Petrokemija gube bitku s tržištem, smanjuju broj zaposlenih, a svjedoci smo i stalnih najava njihova zatvaranja. Svjesni smo da bez ozbiljnih investicija ili državne pomoći ovi gospodarski subjekti ne mogu više imati snagu kakvu su nekada imali.
„Svjedoci ste kako intenzivno radimo na pokušaju rješavanja radničkih problema te se vrlo često nalazimo s predstavnicima sindikata kako Rafinerije i Petrokemije, a tako i prošli tjedan s radnicima „Metalinga“ d.o.o. Sigurno je kako ćemo reagirati i u kriznoj situaciji koja se stvorila u tvrtci „ABS“ jer smo svjesni kako eventualnim zatvaranjem bivših pogona sisačke „Željezare“ i grad Sisak kao i cijela županija tonu do kraja u gospodarsku krizu.
Razlog je to više da tražimo i radimo na ostvarenju novog koncepta razvoja Sisačko-moslavačke županije, a njezinu budućnost vidimo u osnaživanju i modernizaciji poljoprivrede, razvoju turističkih destinacija kojima naša županija obiluje te poticanju i jačanju obrta i poduzetništva. Jamstvo je to i za zadržavanje mladih i obrazovanih ljudi koji danas, na žalost, svoju budućnost traže izvan Sisačko-moslavačke županije.
Taj se trend mora promijeniti, a smatram da smo već danas na pravome putu.“
 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd