• 044 500 330

Arhiva objava

Posjet predsjednice Republike Hrvatske [foto]

Na samom početku sastanka župan Žinić je kroz kratku prezentaciju upoznao predsjednicu sa stanjem i potrebama Sisačko-moslavačke županije. Istaknuo je kako su on i suradnici upravljanje Sisačko-moslavačkom županijom preuzeli prije godinu dana te kako im je odmah bilo jasno da je Županija prezadužena (minus od 14 milijuna kuna), bez jasne orijentacije razvoja i bez pravih razvojnih projekata. Stoga se odmah krenulo u nužne strukturne i gospodarske reforme.
Župan Žinić je predsjednici napomenuo kako je unatoč blizine Sisačko-moslavačke županije i Zagreba, Županijaiznimno loše prometno povezana. Stoga je naglasio kako se inzistira na završetku autoceste od Zagreba do Siska jer je bolja prometna povezanost nužna za gospodarski i turistički razvoj, mobilnost stanovništva, ali i za sigurnosni aspekt jer županija ima vrlo dugu granicu s Bosnom i Hercegovinom.
Župan je zatražio od predsjednice da svojim utjecajem na novu Vladu RH utječe na Ministarstvo prometa, pomorstva i infrastrukture koje je izmjenama pravilnika za financiranje i građenje županijskih i lokalnih cesta umanjilo sredstva od Naknada za financiranja, građenje i održavanje županijskih i lokalnih cesta za 8 milijuna kuna. Tom je odlukom Županijskoj upravi za ceste za 2015. godinu iz tog izvora ostalo na raspolaganju samo 800.000 kuna. Spomenuo je i podatak kako je Sisačko-moslavačka županija 2012. godina iz ovih naknada pripalo 22 milijuna kuna čime je još jasnije naglasio koliko je ovo ozbiljan problem te koliko bi predsjednica mogla pomoći Županiji.
Kao glavni problem razvoja Sisačko-moslavačke županije župan Žinić je posebno istaknuo propadanje i opstojnost nekadašnjih industrijskih divova. Gradovi Sisak i Kutina desetljećima su bili industrijska središta i pokretači razvoja cijelog područja. Nepobitna je činjenica da sisačka Rafinerija i najnovije od danas i bivša Željezara (ABS Sisak) te kutinska Petrokemija gube bitku s tržištem, smanjuju broj zaposlenih, a najavljuju se i njihova zatvaranja. Bez ozbiljnih investicija ili državne pomoći ovi gospodarski subjekti ne mogu više imati snagu kakvu su nekada imali i upravo bi tu utjecaj predsjednice Grabar-Kitarović mogao biti ključan kako bi se Županija gospodarski uz pomoć države i strateških partnera osovila na noge. Svjesna gospodarskih problema s kojima se nosi nekadašnji industrijski centar Sisak, ali i cijela Sisačko-moslavačka županija, predsjednica je upravo temi opstojnosti Rafinerije i revitalizaciji bivše Željezare posvetila posebnu pozornost i zanimanje. Obećala je svoju svesrdnu pomoć i lobiranje kako kod nove Vlade RH tako i u

diplomatskim krugovima u kojima je iznimno cijenjena oko mogućnosti privlačenja pojedinih stranih investitora.
Župan Žinić je na kraju predsjednici iznio pravac u kojem vodi Županiju, a to je rad na ostvarenju novog koncepta razvoja kroz koji budućnost Sisačko-moslavačke županije vidi u osnaživanju i modernizaciji poljoprivrede, razvoju turističkih destinacija naše županija (Topusko, Lonjsko polje i Moslavačke vinske ceste) te poticanju i jačanju obrta i poduzetništva. Naglasio je kako je to jamstvo za zadržavanje mladih i obrazovanih ljudi koji danas, na žalost, svoju budućnost traže izvan Sisačko-moslavačke županije. Ovim promjenama i uz pomoć predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović taj se trend mora promijeniti, a već danas smo, istaknuo je župan Ivo Žinić na pravom putu.



 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd