• 044 500 330

Arhiva objava

Stanje pripravnosti, ozbiljno i odgovorno u zaštitu ljudi i imovine [foto]

Sjednica je, rekao je Piletić sazvana kako bi od svih službi dobili potrebne informacije o tome što nas očekuje ovih dana, a po pitanju aktualnih prijetnji poplava na području cijele naše zemlje, naravno s posebnom pozornošću na područje Sisačko-moslavačke županije: „Konstatirali smo da velike ugroze po pitanju poplave na području SMŽ za sad nema, ali treba se pripremiti za moguće scenarije poplave, posebice na području Općine Lekenik, posebice na području mjesta Letovanić.“
Zoran Đuroković iz Hrvatskih voda dodao je kako se na području SMŽ već od ponedjeljka provode obimne aktivnosti na provedbi mjera obrane od poplava, poglavito području Općine Lekenik.
Đuroković je rekao kako, uzimajući u obzir visinu vodenih tokova Korane i Kupe u Karlovcu, očekuju na vodomjeru u Farkašiću visinu Kupe od 1000 cm, što bi bio i najviši do sada dosegnuti vodostaj.
Smatra se da će vrlo veliko opterećenje biti u iduća dva dana, subotu i nedjelju, sve se mjere moraju ozbiljno provoditi i uz njihovu dosljednu primjenu ne bi trebalo biti ugroze za stanovništvo.
Župan Ivo Žinić, koji je sve vrijeme uključen u djelovanje Stožera, pozvao je na ozbiljnost u pripremama, ali i rekao kako ne treba oko situacije stvarati paniku:“Poručujem stanovništvu da može biti sigurno, jer imamo neke mogućnosti koje u prethodnim godinama nismo imali, kada je val bio i manji. Povoljna je situacija što rijeka Sava nije dostigla vrhunac vodostaja. Hrvatske vode su na vrijeme počele ispuštanje vode u retencije poput Lonjskog polja gdje imamo mogućnosti ispustiti velike količine vode i spriječiti moguće katastrofe.“
Župan je podsjetio i na nedavni obilazak nasipa u Žažini, na kojem i dalje traju radovi kojima se nasip povisuje i učvršćuje, što također daje nadu u sigurnost.
Na snazi su redovne mjere obrane od poplave, a sve su službe spremne i sposobne odgovoriti izazovima visokog vodostaja.
Nakon sastanka Stožera župan Ivo Žinić, njegov zamjenik i načelnik Stožera Marin Piletić i članovi Stožera obišli su i nekoliko točaka obrane od poplave: Obedski kanal ispred Letovanića i samo mjesto Letovanić, kao i Žažinu, kako bi se na mjestu događanja uvjerili u kvalitetu i brzinu provedbe mjera obrane.



 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd