• 044 500 330

Arhiva objava

Turistički Klaster Središnja Hrvatska na turističkoj prezentaciji u Parizu

Prezentaciji su nazočili veleposlanik Republike Hrvatske u Francuskoj – gosp. Ivo Goldstein, župan Sisačko-moslavačke županije gosp. Ivo Žinić, dožupanica gđa. Anita Sinjeri Ibrišević, direktorica francuskog predstavništva Hrvatske turističke zajednice gđa. Daniela Mihalić Đurica i direktor Turističke zajednice Sisačko-moslavačke županije gosp. Željko Lenart.

Francuski turisti po dolascima i noćenjima u Sisačko-moslavačku županiju pri samom su vrhu, a i ovom prigodom željeli smo pokazati što imamo i da vrijedi doći i to provjeriti.
U sklopu prezentacije posebno je predstavljena Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje i Lječilište Topusko kao turistički najatraktivnije destinacije naše županije.
Park prirode Lonjsko polje najveće je zaštićeno močvarno područje ne samo u Republici Hrvatskoj, već i u cijelom dunavskom porječju, a treba spomenuti i selo Krapje koje je 1995. proglašeno Selom graditeljske baštine i vodi se kao europski spomenik kulturne baštine A-kategorije, te malo selo Čigoć - prvo Europsko selo roda.
Dolazak u Lječilište Topusko za Vas čini čuda, jer će Vas boravak ovdje lišiti fizičkih tegoba i osnažiti psihički.
Danas je u Topuskom moderno Lječilište s termalnom vodom iz tri glavna i nekoliko manjih izvora, a ocijenjena je kao jedna od najkvalitetnijih u Europi, te daje izvrsne rezultate kod liječenja ozljeda i bolesti.
Moslavačka vinska cesta u Sisačko-moslavačkoj županiji poznati je vinogradarski kraj gdje je uzgoj vinove loze započeo još u rimsko doba, a tradicija uzgoja zadržala se sve do danas. Ona je domovina autohtonih vina Moslavac i Škrlet koji je ujedno i najtraženiji.
Moslavačka vinska cesta nudi u 14 kleti i vinarija degustaciju i prodaju svojih vina u buteljama ili izravno iz bačve. Osim uživanja u vinima, ponosni vlasnici nude i zakusku od domaćih specijaliteta. Ono što ih čini posebnim je svakako priroda kroz koju ceste prolaze te prirodne, kulturne i tradicijske vrijednosti koje obuhvaćaju.
Gastronomija središnje Hrvatske pod snažnim je utjecajem srednjoeuropskih kuhinja, ponajviše mađarske, austrijske, slovenske i češke, ali je uza sve to – njegovanjem drevnih pučkih receptura koje vjerno odražavaju prednosti i posebnosti podneblja na kojem su poniknule – zadržala autohtonost – pa u našoj županiji možete kušati šarana na procep, delicije od kestena, vanjkuše, divljač…

Promotivnim materijalima i prezentacijom predstavljene su i ostale županije središnje Hrvatske – zagrebačka, varaždinska, krapinsko-zagorska, međimurska, karlovačka i bjelovarsko-bilogorska.
Nakon prezentacije šef kuhinje i državni prvak u carvingu Marijan Bošnjak predstavio je eno i gastro ponudu Sisačko-moslavačke županije.
 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd