• 044 500 330

Arhiva objava

Svečana akademija svetog Benedikta u Mičevcu

Od 2. do 10. srpnja održavane su devetnice te je nakon zadnje devetnice održana Svečana akademija sv. Benedikta na kojoj se raspravljalo o ulozi monaških redova u stvaranju Europe o čemu je govorio prof. dr. Anto Barišić dok je prof. dr. Mladen Puškarić govorio o kršćanstvu u temeljima Europe i koje je njegovo mjesto u današnjoj suvremenoj Europi. Promišljanja Pape Franje, majke Terezije kao i sv. Augustina je čitao akademski glumac Tomislav Martić dok je glazbenu pratnju izvođenjem skladbi u gregorijanskog napjevu izvodio anasamblCollegium pro musicasacra s umjetničkom voditeljicom Cecilijom Pleša.
Poruka koja je poslana sa Svečane akademije govori kako je kršćanstvo duboko ukorijenjeno u temeljima kako stare tako i suvremene Europe te kako je kršćanski identitet onaj koji ju je stvorio i koji će je nastaviti stvarati u budućnosti koje će nam biti onakva kavu ju sami napravimo.
Akademija i njene teme su izazvale veliki interes te su na njoj osim mještana prisutstvovali gosti iz kulturnog, umjetničkog i političkog života bliže i šire okolice Mičevca. Zahvala na dolasku i prigodni darovi su uručeni predavačima, izvođačima te uglednim gostima, gradonačelniku Velike Gorice Draženu Barišiću i sisačko-moslavačkom županu Ivi Žiniću uz jasnu poruku kako su oni i njihovo političko djelovanje bitan faktor očuvanja kršćanske Europe na ovim prostorima te su pozvani da se u svome radu vode geslom sv. Benedikta, Ora et labora - Molite i radite, jer kako je rekao domaćin, velečasni Josip Kidjemet, trećega nema.
Na sam blagdan sv. Benedikta, 11. srpnja održana je središnja sveta misa koju je vodio pomoćni biskup zagrebački, monsinjor Mijo Gorski.


 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd