• 044 500 330

Arhiva objava

Dan antifašističke borbe [foto]

Nazočnima su se obratili Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, isačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, veleposlanik Kraljevine Norveške Henrik Ofstad, potpredsjednica Hrvatskog sabora, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec, premijer Zoran Milanović i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.
U svom je obraćanju župan Žinić rekao:
„Drago mi je, kao županu Sisačko-moslavačke županije, što vas mogu pozdraviti na tradicionalnom skupu u šumi Brezovica, kada obilježavamo Dan antifašističke borbe, sjećajući se Prvog sisačkog partizanskog odreda koji je osnovan na današnji dan prije 74 godine, 22. lipnja 1941.
Podsjetit ću vas kako Sisačko-moslavačka županija i Grad hrvatskih pobjeda Sisak u mjesecu lipnju slave nekoliko važnih povijesnih događaja: pobjedu nad Turcima 22. lipnja 1593. godine, potom osnivanje Prvog partizanskog odreda 22. lipnja 1941. godine, te obljetnicu osnivanja 57. samostalnog bataljuna Hrvatske vojske, jedne od prvih dragovoljačkih postrojbi u Domovinskom ratu na tlu Republike Hrvatske koja je 23. lipnja 1991. imala prvo postrojavanje u Sisku, da bi iste te večeri, pedesetak pripadnika izašlo na položaje u Sunji.
Često puta, a povijest je to dokazala, nesklon usud, toliko tipičan za ove krajeve, dovodio nas je na rub opstanka. No unatoč svemu mi smo opstali.
Danas se prisjećamo osnutka prve naoružane antifašističke postrojbe u Hrvatskoj i uopće na ovim prostorima, na njezine borce, kojima je prvi zapovjednik bio Vlado Janić Capo. Pripadnik odreda bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko.
Tako je na početku Drugog svjetskog rata grupa hrabrih ljudi ustala protiv najvećeg zla 20. stoljeća, protiv fašizma koji je svojom pogubnom ideologijom ugrozio civilizacijske i povijesne tekovine čovječanstva.
Suprotstavili su se okupaciji, zločinu i nepravdi.
Osnivanje Sisačkog partizanskog odreda označilo je početak organizirane antifašističke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno sudjelovalo više tisuća hrvatskih građana.
Prije većine europskih zemalja, pokazali ste kako se pruža otpor onima koji šire mržnju, fašizam i smrt.

Ne smije se zaboraviti važnost pokreta koji se suprotstavio fašističkom režimu s nadom i vjerom u pravednost i spoznajom o neizbježnosti borbe.
Hrvatska je, u odnosu na broj stanovnika, imala jedan od najsnažnijih antifašističkih pokreta.
Mnogi od vas, koji ste danas ovdje, znaju kako je bilo teško suprotstaviti se fašizmu i izboriti slobodu.
Mi se moramo sjećati otpora fašizmu i borbe za slobodu, demokraciju i jednakost.
Moramo čuvati osjećaj poštovanja za žrtve koje su od prvih dana ustanka podnijeli antifašistički borci, kao i za sve nevine žrtve koje su pale u tom ratu. Žalimo za svim žrtvama, ali posebno poštovanje iskazujemo onima koji su položili svoje živote u borbi za slobodu Hrvatske protiv fašizma.
Imati svoju državu i živjeti u slobodi najveće su vrijednosti svakoga naroda, a Republika Hrvatska koja je stvorena u Domovinskom ratu ima antifašizam kao dio svoga identiteta.
Hrvatska je Europskoj uniji, ponosno i dostojanstveno, donijela kulturno i povijesno nasljeđe, hrvatski jezik, poruke mira, tolerancije i tisućljetnu prošlost.
Upravo na tim temeljima Hrvatska će i dalje graditi svoju budućnost.
Na kraju svim antifašističkim borcima i antifašistima, žiteljima Sisačko - moslavačke županije i cijele Hrvatske čestitam Dan antifašističke borbe i dan sjećanja na Prvi sisački partizanski odred.“


 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd