• 044 500 330

Arhiva objava

Ovogodišnji Ars organi Sisciae pod pokroviteljstvom župana Ive Žinića

Ove godine po prvi ćemo puta glazbom otvoriti vrata netom zgotovljene replike nekadašnje gotičke župne crkve Uznesenja BDM u Gori, prisjetit ćemo se Gvozdanskog koncertom na iznimno vrijednim orguljama nulte kategorije u župnoj crkvi Sv. Marije Magdalene u Selima, a vrhunac ovogodišnjeg programa je koncert u slavnome gradu Zrinu kojim otpočinje i Zrin fest – multimedijalni festival posvećen osvještavanju i prezentaciji hrvatske kulturne baštine na Banovini.
Ovogodišnji međunarodni festivalski gost - Stanislav Šurin, koji nam dolazi iz Slovačke, otvoriti će 9. Ars organi Sisciae koncertom sa sopranisticom Nikolinom Pinko Behrends u crkvi Sv. Marije Magdalene u Selima, u ponedjeljak 4. svibnja u 19.30 sati.
Na koncertu 5. svibnja u Selima, posvećenom sjećanju na Gvozdansko, predstaviti će nam se mlada sopranistica Antonia Dunjko i trubač Igor Mrnjavčić u pratnji Edmunda Andlera-Borića na orguljama.
U Sisku nas 6. svibnja očekuje bogati festivalski program koji počinjemo već u 16.30 predstavljanjem 20 godina Šibenske ljetne orguljaške škole u dvorani blaženog Ivana Pavla II u Velikom Kaptolu. Slijedi promocija Porinom ovjenčanog nosača zvuka Pavla Mašića (Anđelko Klobučar: Skladbe za orgulje, Croatia Records, 2014.), a navečer ćemo i poslušati dio programa sa tog nosača zvuka na koncertu pavla Mašića u Bazilici Sv. Kvirina.
Slijedeći dan, 7. svibnja obnavljamo prošlogodišnju suradnju sa Voloderom gdje će nam se predstaviti cijenjeni mladi trubač Dario Cepić u pratnji Edmunda Andlera-Borića na orguljama. S veseljem najavljujemo nastavljanje edicije nosača zvuka snimljenih na orguljama Sisačke biskupije u izdanju Croatia records, koju smo započeli prošlogodišnjim izdanjem Edmunda Andlera-Borića: „Sisačka orugljaška baština“, snimljenog na orguljama u Selima, Sisku, Žažini i Martinskoj Vesi. U pripremi je izdavanje nosača zvuka snimljenog na orguljama u Selima, kao i izrada mastera na orguljama u Voloderu.
U petak 8. svibnja već smo tradicionalno u Župnoj crkvi Sv. Martina Biskupa u Martinskoj Vesi, gdje će se na povijesnim orguljama hrvatskog graditelja Mije Heferera predstaviti studenti Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, iz klase red. prof. Maria Penzara.
Ove godine u okviru Ars organi Sisciae pokrećemo i ZRIN FEST u junačkom gradu Zrinu, kraj gotičke crkve Sv. Marije Magdalene, gdje će u subotu 9. svibnja na poslijepodnevnom koncertu (u 16 sati) nastupiti sopranistica Ivana Lazar, violončelist Krešimir Lazar i Krešimir Haas na čembalu. Obavještavamo publiku da je za ovaj koncert organiziran besplatni prijevoz autobusom iz Siska. Na povratku iz Zrina ostajemo u Hrvatskoj Kostajnici na koncertu sisačke mlade sopranistice Ive Mihelić i orguljaša Marka Đurakića u franjevačkoj crkvi Sv. Antina Padovanskog. Nakon koncerta organiziran je povratak autobusom u Sisak. Zbog ograničenog broja mjesta u autobusu, potrebno je rezervirati mjesto pozivom u Gradsku galeriju Striegl ili na broj 091 3412 040.
Posljednji dan festivala u poslijepodnevnim (u 16 sati) satima odlazimo na koncert u netom izgrađenu repliku gotičke župne crkve Uznesenja BDM u Gore, gdje će koncert održati naš vrhunski violinist Goran Končar, u pratnji Edmunda Andlera-Borića na orguljama.
Festival završavamo misom zahvalnicom i koncertom Pjevačkog zbora Srednje škole Petrinja pod vodstvom Dore Gazibare, a u pratnji Roberta Jakice na orguljama u Sisačkoj katedrali.
Organizator i pokretač festivala je Hrvatska udruga Ars organi Sisciae, a posljednjih par godina suorganizator je i Gradska galerija Striegl. Ovogodišnji festival realizirat će se pod pokroviteljstvom župana Ive Žinića, patrona festivala sisačkog biskupa mons. dr. Vlade Košića i Ministarstva kulture RH, kao i uz podršku Sisačko-moslavačke županije, Sisačke biskupije, Turističke zajednice Sisačko-moslavačke županije i uz pomoć sponzora (Heferer, Kostrevec, LAG Una, Supraservis, Vinarija Marinčić, Hotel Central – Hrvatska Kostajnica i Hotel Panonija – Sisak) te medijskih pokrovitelja (Radio Quirinus, Totalni FM, Novi sisački tjednik, sisak.info, MIC i dr.).
 

PROGRAM 9. međunarodnog orguljaškog festivala Ars organi Sisciae
 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd