• 044 500 330

Županija prijatelj djece

Zdrav za 5

U Dvoru održana završna komponenta preventivnog projekta "Zdrav za 5"

Danas, 24 svibnja, na sportskom igralištu Osnovne škole Dvor u Dvoru, u sklopu II. komponente preventivnog Projekta „Zdrav za 5“, održana je završna manifestacija.
Aktivnosti iz ovog preventivnog projekta zajednički već sedam godina provode Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a sve s ciljem podizanja razine svijesti o važnosti zaštite i očuvanja okoliša i prirode, mijenjanja životnih stavova i štetnih navika te stjecanja odgovornosti o očuvanju vlastitog i tuđeg zdravlja te usvajanja zdravih stilova života.
U ovoj manifestaciji, koju Policijska uprava sisačko-moslavačka organizira i provodi sa svojim partnerima - Zavodom za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije i drugim partnerima, bilo je mnogo sudionika.
Tako se mogla razgledati izložba plakata i crteža Osnovne škole Dvor na temu zaštita okoliša, izrađene torbe, nakiti, vaze i sl. od eko i recikliranog materijala.
Prisutni su bili Ravnateljstvo civilne zaštite-Podružnica Sisak, koji su u suradnji s policijskim službenicima za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave sisačko-moslavačke prezentirali razna minskoeksplozivna sredstva i time senzibilizirali građane na opasnosti od pronalaska oružja i dr. minskoeksplozivnih sredstava; Dobrovoljno vatrogasno društvo Dvor sa svojom opremom u akciji „Mali vatrogasci“-vatrogasci naši prijatelji, Hrvatska gorska služba spašavanja-Stanica Novska s opremom, koji su prezentirali školu traganja i spašavanja nestalih osoba.
Gradsko društvo Crvenog križa Sisak u suradnji s općinskim društvom Crvenog križa Dvor svojom radionicom „Mala škola prve pomoći“ upoznali su prisutne na koji način i kako pružiti pomoć unesrećenom, dok je Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije na prikladan način svojim aktivnostima poticao na usvajanje zdravih navika te ujedno i razvoj uvjeta za sigurno odrastanje djece i mladih, kao i otklanjanje potencijalnih rizičnih čimbenika.
Na Info-postavu policije djeca i dr. posjetitelji na interaktivnoj radionici „Forenzičari u akciji“ mogli su dati svoje otiske papilarnih linija i vidjeti način izuzimanja tragova-otisaka s mjesta događaja, kao i razgledati policijska vozila i opremu, Schengen bus, termoviziju, IC uređaj, dalekozore, specijalno policijsko vozilo tzv. „Marica“, motocikl, uređaj za ispitivanje prisutnosti alkohola i droga i dr. opremu, dok su na Info-postavu Autokluba Sisak mogli isprobati „Pijane naočale“ koje simuliraju pijanstvo i uvjeriti se kako je opasna vožnja vozila pod utjecajem alkohola.
Svojom nazočnošću akciju su podržali načelnik Općine Dvor Nikola Arbutina, voditeljica Službe prevencije Ureda glavnog ravnatelja policije Sandra Veber sa suradnicima, voditelj Službe policije Policijske uprave sisačko-moslavačke Marijan Brnad, policijski kapelan don Ivo Borić, policijski službenici Službe prevencije Policijske uprave zagrebačke s mjeračem reakcije bez i sa pijanim naočalima, policijski službenici za prevenciju iz Policijske uprave krapinsko-zagorske i mnogi drugi.
Ovogodišnjim projektom "Zdrav za 5", komponentom I., koja se odnosi na ovisnosti o alkoholu i zlouporabi droga bilo je obuhvaćeno i educirano 2.418 učenika u 50 škola diljem naše županije i to 39 osnovnih/područnih škola s 1.325 učenika u 73 razreda i 13 srednjih škola sa 1.093 učenika u 61 prvih razreda.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd