• 044 500 330

Županija prijatelj djece

Manje oružja, manje tragedija

Provedene preventivne akcije u sklopu kampanje „Manje oružja, manje tragedija“

Tijekom mjeseca travnja i svibnja (od 9. travnja do 28. svibnja) policijski službenici su u sklopu nacionalne kampanje "Manje oružja, manje tragedija" na području Dvora, Gline, Rajića, Lipovljana, Novske, Martinske Vesi i Sunje proveli preventivne aktivnosti s ciljem edukacije građana o opasnostima od zaostalih neeksplodiranih minsko-eksplozivnih sredstava, kao i s mogućnošću dragovoljne predaje svih vrsta ubojitih sredstava, bez ikakvih sankcija.

 

Preventivne akcije su zajedno s partnerima, djelatnicima Ravnateljstva civilne zaštite provedene u osnovnim školama i to u Osnovnoj školi Dvor, Osnovnoj školi Braća Radić u Martinskoj Vesi i Osnovnoj školi Sunja, dok je na otvorenom prostoru gradskih/općinskih trgova i mjesnih tržnica u Lipovljanima, Glini, Novskoj i Rajiću uz postavljene Info postave izložena oprema i različita minskoeksplozivna sredstva. Prilagođeno edukativno predavanje održano je za ciljanu skupinu i to za oko 300 učenika od 4. do 8. razreda, koji su uz prilagođenu prezentaciju pod nazivom „Znam što je, NE DIRAM, opasno je!“ i edukativne filmove „Bembo i prijatelji“ upoznati i upozoreni na opasnosti od oružja i svih vrsta eksplozivnih sredstava te postupanjem u slučaju pronalaska opasnih ili sumnjivih predmeta.

Učenicima i njihovim nastavnicima podijeljeni su promotivni materijali s posebnim upozorenjima da ukoliko građani posjeduju nešto od ilegalnih minsko-eksplozivnih sredstava, oružja ili streljiva, isto predaju policiji, odnosno da nazovu njima nadležnu policijsku postaju i dogovore mjesto i vrijeme preuzimanja minsko-eksplozivnih sredstava, bez bojazni da će biti sankcionirani, što uostalom omogućava Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana u pojedinim svojim odredbama kojima je regulirana dragovoljna predaja ubojitih sredstava.

Tijekom provođenja ove kampanje u Lipovljanima i Novskoj, građani su nazvali policiju i iskazali da bi željeli dragovoljno predati razna ubojita sredstva. Na dogovoreno mjesto izašao je policijski službenik protueksplozijske zaštite i od građanina preuzeo 85 kom. streljiva calibra 14 mm i 51 kom. streljiva calibra 7.62 mm.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd